Tiramisu z mango to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Podłużne biszkopty, krem mascarpone i do tego pulpa z mango.
Deser wykonasz dosłownie w kilka chwil, a smak jest przepyszny.
Do deseru wykorzystujemy pulpę z mango, ale może je wykonać również samodzielnie. Kilka słodkich i dojrzałych mango obierasz ze skórki, a miąższ dobrze miksujesz.
Tiramisu z mango będzie doskonałym deser w sezonie letnim. Delikatny z puszystym kremem i do tego słodkie mango. Całość na biszkoptach, które można nasączyć np. alkoholem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
TIRAMISU Z MANGO
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 g serka mascarpone
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 szklanki pulpy z mango
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania biszkoptów, podłużnych
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Biszkopty zamiennie można nasączyć np. likierem advocat lub słony karmel.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Maczamy chwilkę biszkopty i układamy w formie jeden obok drugiego w rzędach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Mascarpone razem ze śmietanką miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, następnie wykładamy pulpę z mango. Ponownie układamy nasączone biszkopty, krem oraz pulpę. Gotowy deser wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy borówkami.
Witam… Czy do tego tiramisu można dodać masę z jajek i mascarpone jak w klasycznym tiramisu?????
tak :)
Ja chciałabym sprecyzować, w czym końcu moczymy biszkopty, w likierach, czy w wodzie plus cukier puder plus sok z cytryny?
Zamiast żelatyny możemy dodać agar
Szanowna Pani.
Ciasto wygląda smakowicie, ale mam parę uwag a’ propos ” wykonasz w kilka chwil”
Żelatynę namoczyć, podgrzać i wystudzić- ok 20 minut. (Poza tym nie mam mikrofali).
Pulpę gotować powoli żeby nie przypalić i wystudzić ok 1 godzina. Hmmm?
Proszę nie przesadzać, również nie mam mikrofali i żelatyna zajęła mi max 10 min, tak samo pulpa…
A czy mrożone mango sprawdziło by się w tym przepisie?
tak :)