Znajdź swój przepis

Tiramisu z mango

6 maja, 2021

Tiramisu z mango to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Podłużne biszkopty, krem mascarpone i do tego pulpa z mango.

Deser wykonasz dosłownie w kilka chwil, a smak jest przepyszny.

Do deseru wykorzystujemy pulpę z mango, ale może je wykonać również samodzielnie. Kilka słodkich i dojrzałych mango obierasz ze skórki, a miąższ dobrze miksujesz.

Tiramisu z mango będzie doskonałym deser w sezonie letnim. Delikatny z puszystym kremem i do tego słodkie mango. Całość na biszkoptach, które można nasączyć np. alkoholem.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

tiramisu

TIRAMISU Z MANGO

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 szklanki pulpy z mango
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania biszkoptów, podłużnych
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Biszkopty zamiennie można nasączyć np. likierem advocat lub słony karmel.

REKLAMA:

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Maczamy chwilkę biszkopty i układamy w formie jeden obok drugiego w rzędach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Mascarpone razem ze śmietanką miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, następnie wykładamy pulpę z mango. Ponownie układamy nasączone biszkopty, krem oraz pulpę. Gotowy deser wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy borówkami.

tiramisu

Dołącz do dyskusji

  1. zrobiłam bez żelatyny, nie gotowałam pulpy (bardzo dobrze zblendowałam), cały deser zrobiłam w 20 min. najdłużej trwało rozpakowanie biszkoptów i serka ;)

  2. Witam… Czy do tego tiramisu można dodać masę z jajek i mascarpone jak w klasycznym tiramisu?????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Ja chciałabym sprecyzować, w czym końcu moczymy biszkopty, w likierach, czy w wodzie plus cukier puder plus sok z cytryny?

  4. Zamiast żelatyny możemy dodać agar

  5. Szanowna Pani.
    Ciasto wygląda smakowicie, ale mam parę uwag a’ propos ” wykonasz w kilka chwil”
    Żelatynę namoczyć, podgrzać i wystudzić- ok 20 minut. (Poza tym nie mam mikrofali).
    Pulpę gotować powoli żeby nie przypalić i wystudzić ok 1 godzina. Hmmm?

    1. Patrycja says:

      Proszę nie przesadzać, również nie mam mikrofali i żelatyna zajęła mi max 10 min, tak samo pulpa…

  6. A czy mrożone mango sprawdziło by się w tym przepisie?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij