Znajdź swój przepis

Ciasto orzech włoski

23 listopada, 2023

Ciasto orzech włoski na warstwach ciasta miodowego z orzechami, kremem kajmakowym i polewą z kakao. Niesamowicie pyszne ciasto idealne na święta.

Ciasto najlepiej wykonać na 1 – 2 dni przed podaniem, aby ciasto miodowe miało czas lekko zmięknąć. Będzie się dało ładnie pokroić na kawałeczki.

Do krojenia warto użyć ostrego noża, ponieważ warstwa z orzechów włoskich jest dosyć twarda.

Krem kajmakowy jest delikatny, lekki i doskonale pasuje do ciasta miodowego.

Całość oblana polewą kakaową i udekorowana orzechami, suszonymi śliwkami lub żurawiną obtoczoną w cukrze.

Cudowne ciasto, słodziutkie, które będzie świetnym pomysłem na nadchodzące święta lub inne uroczystości.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIODOWNIK

CIASTO MAKÓWKA

CIASTO SZYSZKOWY KRÓL

ciasto orzech włoski

CIASTO ORZECH WŁOSKI

SKŁADNIKI:

CIASTO MIODOWE

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 zimne jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, prosto z lodówki

WARSTWA ORZECHOWA

  • 350 g orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu

KREM KAJMAKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g kajmaku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

POLEWA KAKAOWA

  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 120 g cukru
  • 5 łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy dwie identyczne formy od razu pieczemy dwa blaty.
Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i kawałkami wykładamy spód dwóch foremek. Następnie szklanką lub wałkiem wyrównujemy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na czas przygotowania warstwy orzechowej do lodówki.
Orzechy drobno siekamy nożem lub wkładamy do blendera i chwilkę rozdrabniamy. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, miodem i masłem. Podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Wykładamy na jedną część ciasta i wkładamy obie formy lub jedna po drugiej do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce kajmak i wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy krem na ostudzoną warstwę ciasta miodowego z orzechami. Przykrywamy drugą częścią, owijamy folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki.
Przed podaniem wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i mieszamy trzepaczką podgrzewając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka lub dodać kakao jeśli zbyt rzadka. Gotową wylewamy na blat miodowy i zostawiamy na 15 minut w lodówce do stężenia. Kawałki ciasta można udekorować orzechami włoskimi lub suszonymi śliwkami.

ciasto orzech włoski
ciasto orzech włoski
ciasto orzech włoski

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zagnieść ciasto kilka godzin przed pieczeniem i schować do lodówki?

  2. Czy to ciasto jest bardzo słodkie?

    1. Według mnie nie jest przesłodzone :)

  3. Czy można do tego ciasta zrobić warstwę z dżemu porzeczkowego, np. między orzechami a kremem czy krem będzie się później źle nakładał na cieście?

    1. Można, ale ta warstwa musi być gęsta inaczej ciasto nam sie rozwarstwi :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x