Ciasto orzech włoski na warstwach ciasta miodowego z orzechami, kremem kajmakowym i polewą z kakao. Niesamowicie pyszne ciasto idealne na święta.
Ciasto najlepiej wykonać na 1 – 2 dni przed podaniem, aby ciasto miodowe miało czas lekko zmięknąć. Będzie się dało ładnie pokroić na kawałeczki.
Do krojenia warto użyć ostrego noża, ponieważ warstwa z orzechów włoskich jest dosyć twarda.
Krem kajmakowy jest delikatny, lekki i doskonale pasuje do ciasta miodowego.
Całość oblana polewą kakaową i udekorowana orzechami, suszonymi śliwkami lub żurawiną obtoczoną w cukrze.
Cudowne ciasto, słodziutkie, które będzie świetnym pomysłem na nadchodzące święta lub inne uroczystości.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO ORZECH WŁOSKI
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 zimne jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, prosto z lodówki
WARSTWA ORZECHOWA
- 350 g orzechów włoskich
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki miodu
KREM KAJMAKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g kajmaku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
POLEWA KAKAOWA
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 120 g cukru
- 5 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy dwie identyczne formy od razu pieczemy dwa blaty.
Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i kawałkami wykładamy spód dwóch foremek. Następnie szklanką lub wałkiem wyrównujemy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na czas przygotowania warstwy orzechowej do lodówki.
Orzechy drobno siekamy nożem lub wkładamy do blendera i chwilkę rozdrabniamy. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, miodem i masłem. Podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Wykładamy na jedną część ciasta i wkładamy obie formy lub jedna po drugiej do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce kajmak i wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy krem na ostudzoną warstwę ciasta miodowego z orzechami. Przykrywamy drugą częścią, owijamy folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki.
Przed podaniem wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i mieszamy trzepaczką podgrzewając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka lub dodać kakao jeśli zbyt rzadka. Gotową wylewamy na blat miodowy i zostawiamy na 15 minut w lodówce do stężenia. Kawałki ciasta można udekorować orzechami włoskimi lub suszonymi śliwkami.
Czy można zagnieść ciasto kilka godzin przed pieczeniem i schować do lodówki?
Tak :)
Czy to ciasto jest bardzo słodkie?
Według mnie nie jest przesłodzone :)
Czy można do tego ciasta zrobić warstwę z dżemu porzeczkowego, np. między orzechami a kremem czy krem będzie się później źle nakładał na cieście?
Można, ale ta warstwa musi być gęsta inaczej ciasto nam sie rozwarstwi :)