Znajdź swój przepis

Piernik na maślance

24 listopada, 2023

Piernik na maślance z polewą czekoladową o niesamowicie wilgotnej, puszystej i lekkiej konsystencji. Przepis nie wymaga użycia miksera.

Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i gotowe. Do piernika dodaj dobrej jakości przyprawę do piernika oraz powidła lub dżem porzeczkowy.

Piernik można spokojnie przechowywać nawet 2 – 3 dni i nie traci na smaku.

Ciasto po upieczeniu możesz przekroić na 2 – 3 części i przełożyć gęstymi powidłami, marcepanem lub kremem z dodatkiem kaszki manny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK ŚLIWKOWY

PIERNIK ŚWIĄTECZNY – HIT ŚWIĄT

PIERNIK Z JABŁKAMI

piernik na maślance

PIERNIK NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z kawałkami czekolady roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu. Wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy. Dekorujemy wierzch suszonymi śliwkami, orzechami lub suszoną żurawiną. Piernik możemy przekroić i przełożyć kremem.

piernik na maślance
piernik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x