Piernik na maślance z polewą czekoladową o niesamowicie wilgotnej, puszystej i lekkiej konsystencji. Przepis nie wymaga użycia miksera.
Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i gotowe. Do piernika dodaj dobrej jakości przyprawę do piernika oraz powidła lub dżem porzeczkowy.
Piernik można spokojnie przechowywać nawet 2 – 3 dni i nie traci na smaku.
Ciasto po upieczeniu możesz przekroić na 2 – 3 części i przełożyć gęstymi powidłami, marcepanem lub kremem z dodatkiem kaszki manny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNIK ŚWIĄTECZNY – HIT ŚWIĄT

PIERNIK NA MAŚLANCE
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z kawałkami czekolady roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu. Wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy. Dekorujemy wierzch suszonymi śliwkami, orzechami lub suszoną żurawiną. Piernik możemy przekroić i przełożyć kremem.


Piernik bardzo szybki, wilgotny, puszysty. Jestem zachwycona tym przepisem! Polecam !
Dziękuję :)
Dobry sposób na szybkie ciasto… Adam