Orzeszki z kremem orzechowym to pyszne kruche ciasteczka wypiekane w specjalnej patelni z pysznym nadzieniem. Tradycyjnie przygotowywane w święta Bożego Narodzenia.
Przepis jest bardzo prosty i same skorupki można przygotować wcześniej i zamrozić. Surowe ciasto możesz przechowywać maksymalnie 1 – 2 dni w lodówce.
Ciasteczka wypiekamy w specjalnej patelni do orzeszków, którą kupisz w sklepach online. Jeśli skorupki nie będą idealne po upieczeniu, wystarczy nożyczkami powycinać końce ciasta.
Nadzienie to pyszny krem orzechowy z dodatkiem mleka w proszku, który świetnie podkręca smak. Do środka kremu można dodać łyżkę kakao, wtedy zyska bardziej intensywny smak.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ORZESZKI:
ORZESZKI NADZIEWANE KREMEM MICHAŁKOWYM
ORZESZKI Z KREMEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 80 – 90 ciasteczek
- 500 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% zimnej
KREM ORZECHOWY
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych
- 1 szklanka gorącego mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie (na początku może się nieco kruszyć). Gotowe owijamy folią i zostawiamy na ok. 2 godziny w lodówce lub całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha laskowego (mają wypełnić ok. 1/2 wgłębienia) i pieczemy z obu stron na złoty kolor na specjalnej patelni do orzeszków.
Zmielone orzechy włoskie zalewamy gorącym (nawet wrzącym) mlekiem i zostawiamy na ok. 30 minut do napęcznienia. Nadmiar mleka możemy odsączyć na drobnym sitku. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem pudrem przez kilka minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po łyżce orzechy oraz przesiane mleko w proszku. Kremem napełniamy skorupkę i zlepiamy drugą. Gotowe orzeszki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Krem mi wyszedł płynny :( da się go uratować?
Proszę włożyć do lodówki powinna stezec :)
Krem jest obłędny, puszysty, delikatny, nie przesłodzony, a w połączeniu z orzechowym i skorupkami tworzy przepyszny duet.
Kolejny sprawdzony przepis. Jak zwykle niezawodny blog. Polecam
Przede mną jeszcze pieczenie ciasta czekoladowego z musem czekoladowym i wafelkami i wiem że się nie zawiodę.
Dziękuję :)
Czy ciasto, może poleżeć w lodowce przez 24 godziny?
Tak :)
Ile wcześniej można zrobić orzeszki (razem z kremem) ? Jak je przechowywać? W lodówce nie stwardnieją?
Razem z kremem ok. tygodnia w szczelnym pojemniku w lodówce :)
Witam, mam foremki do orzechów (metalowe półkola) ile czasu mam piec w piekarniku?
Nigdy nie piekłam w piekarniku, ale z tego co wiem to w 180C przez ok. 10 – 15 minut sprawdzając czy są zarumienione :)
Dwie szklanki orzechów,ale odmierzać po zmieleniu czy przed?
Przed zmieleniem :)
Ile wcześniej można zrobić skorupki do orzeszków?
Już można i wystarczy zamrozić w szczelnym woreczku :)