Znajdź swój przepis

Orzeszki z kremem orzechowym

28 listopada, 2023

Orzeszki z kremem orzechowym to pyszne kruche ciasteczka wypiekane w specjalnej patelni z pysznym nadzieniem. Tradycyjnie przygotowywane w święta Bożego Narodzenia.

Przepis jest bardzo prosty i same skorupki można przygotować wcześniej i zamrozić. Surowe ciasto możesz przechowywać maksymalnie 1 – 2 dni w lodówce.

Ciasteczka wypiekamy w specjalnej patelni do orzeszków, którą kupisz w sklepach online. Jeśli skorupki nie będą idealne po upieczeniu, wystarczy nożyczkami powycinać końce ciasta.

Nadzienie to pyszny krem orzechowy z dodatkiem mleka w proszku, który świetnie podkręca smak. Do środka kremu można dodać łyżkę kakao, wtedy zyska bardziej intensywny smak.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ORZESZKI:

CIASTKA ORZESZKI

ORZESZKI NADZIEWANE KREMEM MICHAŁKOWYM

ORZESZKI Z MLEKIEM W PROSZKU

orzeszki z kremem orzechowym

ORZESZKI Z KREMEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 80 – 90 ciasteczek

  • 500 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% zimnej

KREM ORZECHOWY

  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie (na początku może się nieco kruszyć). Gotowe owijamy folią i zostawiamy na ok. 2 godziny w lodówce lub całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha laskowego (mają wypełnić ok. 1/2 wgłębienia) i pieczemy z obu stron na złoty kolor na specjalnej patelni do orzeszków.
Zmielone orzechy włoskie zalewamy gorącym (nawet wrzącym) mlekiem i zostawiamy na ok. 30 minut do napęcznienia. Nadmiar mleka możemy odsączyć na drobnym sitku. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem pudrem przez kilka minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po łyżce orzechy oraz przesiane mleko w proszku. Kremem napełniamy skorupkę i zlepiamy drugą. Gotowe orzeszki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.

orzeszki z kremem orzechowym
orzeszki z kremem orzechowym

Dołącz do dyskusji

  1. Krem mi wyszedł płynny :( da się go uratować?

    1. Proszę włożyć do lodówki powinna stezec :)

  2. Krem jest obłędny, puszysty, delikatny, nie przesłodzony, a w połączeniu z orzechowym i skorupkami tworzy przepyszny duet.
    Kolejny sprawdzony przepis. Jak zwykle niezawodny blog. Polecam
    Przede mną jeszcze pieczenie ciasta czekoladowego z musem czekoladowym i wafelkami i wiem że się nie zawiodę.

  3. Czy ciasto, może poleżeć w lodowce przez 24 godziny?

  4. Ile wcześniej można zrobić orzeszki (razem z kremem) ? Jak je przechowywać? W lodówce nie stwardnieją?

    1. Razem z kremem ok. tygodnia w szczelnym pojemniku w lodówce :)

  5. Witam, mam foremki do orzechów (metalowe półkola) ile czasu mam piec w piekarniku?

    1. Nigdy nie piekłam w piekarniku, ale z tego co wiem to w 180C przez ok. 10 – 15 minut sprawdzając czy są zarumienione :)

  6. Dwie szklanki orzechów,ale odmierzać po zmieleniu czy przed?

    1. Przed zmieleniem :)

  7. Ile wcześniej można zrobić skorupki do orzeszków?

    1. Już można i wystarczy zamrozić w szczelnym woreczku :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x