Znajdź swój przepis

Orzeszki nadziewane kremem michałkowym – przepis

30 grudnia, 2014

Orzeszki nadziewane kremem to nic innego jak kruche ciasteczka wypiekane w specjalnej patelni. Uzyskują fajny kształt podobny do orzechów włoskich. Nadziewane są przeróżnymi kremami zazwyczaj z dodatkiem mleka w proszku, czekolady, kakao, orzechów lub wiórków kokosowych.

Formę do orzeszków możesz kupić na allegro lub w sklepach z zaopatrzeniem kuchennym. Są dosyć solidne i wystarczą na pewno na wiele wypieków.

Orzeszki nadziewane kremem z tego przepisu nie przechowuję w szczelnym pojemniku, ponieważ pod wpływem masy miękną. Najlepiej trzymaj w pojemniku, ale go nie zamykaj lub po prostu przechowuj w lodówce. Wtedy będą chrupiące, a masa nie będzie robiła z nich „miękkich gąbeczek”.

Doskonale na prezent w czasie świątecznym lub przekąski na przyjęcie.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inny przepis na orzeszki nadziewane masą kakaową.

orzeszki-ciastka-nadziewane-kremem-michalkowym-3

ORZESZKI NADZIEWANE KREMEM MICHAŁKOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 440 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 g czekolady, białej
  • 30 g serka mascarpone
  • 30 g orzeszków ziemnych, zmielonych
  • 1 łyżeczka alkoholu np. wódki lub rumu

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite i dosyć tłuste ciasto. Formujemy niewielkie kuleczki, które mają zając 1/2 wgłębienia w patelni do orzeszków (większe kuleczki rozleją się po patelni). Mocno zaciskamy i przekładamy na rozgrzaną płytkę gazową lub elektryczną. Pieczemy z każdej strony przez ok. 3 min do lekkiego zarumienienia. Gotowe przekładamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wyczerpania ciasta.
Śmietankę podgrzewamy razem z białą czekoladą, mieszamy do połączenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy alkohol i chwilę mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wystudzenia. Masę schładzamy kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia zimną masę ubijamy mikserem, aż będzie mocno gęsta. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na koniec krem łączymy z orzeszkami. Krem Michałkowy jest gotowy do nadziewania. Jedną połówkę nadziewamy z górka i przykrywamy drugą połówką, lekko dociskając. Gotowe.

orzeszki-ciastka-nadziewane-masa-michalkowa

orzeszki-ciastka-nadziewane-kremem-michalkowym-1

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo tłuste ciasto. Wytopione masło zalało mi elektryczną orzeszkownicę. W smaku rewelacja, świetnie kruche ale ilość masła poraża.

  2. Krem na prawdę pyszny, ale starczyło mi ledwie na połowę orzeszków, nastepnym razem podwoje porcje bo na pewno warto :-)

  3. aneta Autor says:

    Po nadziewaniu mogą leżeć kilka dni. Płynność można regulować dodatkiem mleka w proszku ????

  4. Czy alkohol jest konieczny, czy mozna go czyms zastąpic?

    1. aneta Autor says:

      nożesz nie dodawac :)

  5. Ile sztuk wychodzi z podanych proporcji?

    1. aneta Autor says:

      Nie liczyłam, ale będzie duży talerz na pewno

  6. gdzie kupiła Pani patelnię do orzeszków?

    1. aneta Autor says:

      na allegro :)

  7. Czy mozna mleko w proszku czymś zastąpić bo niestety mamy uczulenie na mleko w proszku ??

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie nie bardzo

  8. Czy orzeszki maja byc solone?

    1. Ilovebake says:

      u mnie nie były solone :)

  9. Ile orzeszków wychodzi z przepisu?

  10. Mario M. says:

    jak dlugo takie orzeszki moga polezec?

    1. Ilovebake says:

      w lodówce mogą poleżeć nawet kilka dni :)

  11. Czy mleko może być normalne?? nie w proszku?

    1. Ilovebake says:

      Koniecznie w proszku pełne, zwykłe będzie powodowało, że masa będzie za rzadka.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij