Znajdź swój przepis

Tort egipski – przepis

6 stycznia, 2015

Tort egipski to połączenie biszkoptu na bazie orzechów laskowych. Krem budyniowy wykonany od podstaw w domu oraz kremu śmietanowego na bazie kremówki. Całość dopełniają orzechy laskowe oraz migdały.

Tort dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe, wilgotne i słodkie. Kremy wspaniale komponują się z orzechowym biszkoptem i nadają mu fajnego posmaku. Dodatek migdałów nadaje mu tylko szlachetności.

Tort najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Masy fajnie wtopią się w biszkopt i stworzą zwartą konstrukcję.

Ciasto nie jest mdłe ze względu na dodatek orzechów, które podprażone na patelni uzyskują ciekawy smak i aromat.

REKLAMA:

Doskonały dla dzieci, ponieważ nie zawiera alkoholu. Pięknie prezentuje się na stole i będzie fajnym dodatkiem do rodzinnych spotkań.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty i ciasta z kremem.

tort-egipski-4

TORT EGIPSKI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 9 białek
  • 9 łyżek cukru
  • 180 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 2 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 9 żółtek
  • 9 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

REKLAMA:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

 DODATKOWO:

  • 100 g orzechów laskowych, zmielonych i uprażonych na patelni
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1-2 wafelki orzechowe (bez czekolady), zmielone

Do zmielonych orzechów dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując na niskich obrotach przez ok. 3 min. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z ubitymi białkami. Wykonujemy to w kilku partiach, aby piana jak najmniej opadła. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Po wyjęciu ciasto rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza z biszkoptu. Studzimy i przekrawamy na trzy części.

Żółtka mieszamy razem z cukrami i przesianą mąką. Następnie łączymy z mlekiem i i gotujemy, aż dosyć mocno zgęstnieje. Cały czas przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2-3 min. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietankę (najlepiej zimną) ubijamy na sztywną masę razem ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Jeśli masa nie jest mocno gęsta trzeba ją schłodzić przez 1-2 godz.

Blat biszkoptowy układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu budyniowego. Oprószamy połową zmielonych orzechów i wykładamy 1/2 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy i powtarzamy warstwy kremu. Przykrywamy trzecim biszkoptem i smarujemy wierzch oraz boki pozostałą resztą kremu budyniowego. Boki dekorujemy zmielonymi wafelkami, wierzch płatkami migdałowymi. Schładzamy min. kilka godzin w lodówce. Najlepszy jest drugiego dnia.

tort-egipski-8

tort-egipski-2

tort-egipski-6

Dołącz do dyskusji

  1. Witam czy można ten tort upiec w formie blaszki 25×35 jeśli tak to jakich proporcji użyć ?

    1. Tak, ale warto zwiększyć składniki o minimum 1/3 :)

  2. Mam pytanie, czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi?????Pozdrawiam

    1. Tak :)

  3. Mam pytanie, czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi?????Pozdrawiam

    1. Tak :)

  4. Czy można zastąpić żelatynę czymś innym? Np śmietan—fix? Bo chodzi o to, żeby Śmietana się nie rozpuściła, prawda?
    Odnośnie mielonych orzechów – niby zbledować na mączkę ale jak uniknąć efektu masla orzechowego? Podejrzewam, że jak komuś takie masło orzechowe wyjdzie to już nie nada się do dodania do białek, prawda?

    1. aneta Autor says:

      Może być zamiennie śmietan – fix w ilości odpowiedniej jak na opakowaniu :) Wystarczy 2 – 3 naciśnięcia blendera.

    2. Maka ziemniaczana i plaskie lyzki bez górki :)

  5. Witam. właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta. Biszkopt niestety jest za płaski i nie wiem czy uda sie przeciąć na 3 części. Czy napewno robi się go z samych białek?

    1. aneta Autor says:

      tak, trzeba je dobrze ubić :)

  6. Dzień dobry mam pytanie jakie mają być orzechy chodzi o to czy mają być zmielone na mączkę czy raczej grubsze wielkości kaszy gryczanej

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej drobniutko zmielić jak na mączkę :)

  7. aneta Autor says:

    Tak :)

  8. Webvision O. says:

    Anetko, naprawde twoje przepisy sa najlepsze. Nieznam cie w ogole lecz za kazdym razem kiedy zapraszam gosci I smakuje im to co upieklam z twojego przepisu, mysle o tobie z wdziecznoscia! Dziekuje z calego serca! Mieszkam w Stanach I czesto korzystam z twoich przepisow i zawsze mi wychodza. Za kilka dni sprobuje upiec twoj tort egipski i Pania Walewska na swieto dziekczynienia. Chcialabym zebys wiedziala, ze jest taka jedna osobka na swiecie, ktora jest wdzieczna i mysli o tobie z serdecznoscia!

  9. Tak jak Pani mi poradziła w innym komentarzu, upiekłam tort egipski na święta. Co prawda miałam problem z biszkoptem – zepsuła mi się waga i chyba dodałam do niego trochę za dużo orzechów, bo po „rzuceniu” oklapł na tyle, że musiałam się ratować piekąc jeszcze jeden biszkopt (z połowy porcji) tym razem normalny. Ale suma sumarum tort wyszedł genialny i wszystkim bardzo smakował. Nie był co prawda łatwy w przygotowaniu – dużo czasu zajęło mi układanie poszczególnych warstw, ale smaki naprawdę pasowały i uwiódł mnie całkowicie krem budyniowy. Uprażyłam jeszcze płatki migdałowe, żeby nabrały charakteru :)

    1. Świetnie wygląda :)

  10. Betina321 says:

    Witam! Czy zamiast laskowych mogę użyć orzechów włoskich?

    1. Ilovebake says:

      mozna :)

  11. czy mogę prosić o przesłanie wersji pdf ze zdjęciem?

    1. Ilovebake says:

      proszę podać meila przygotuję Pani taka wersję na ten moment nie udostępniam ich w wersji online

  12. Katarzyna N. says:

    Czy do masy dajemy mąkę pszenną czy ziemniaczaną?

    1. Ilovebake says:

      Dodajemy zwykla tortowa :)

  13. Piękny :)
    Choć mi się tort egipski zawsze kojarzył z tortem bezowym :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij