Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym i w dodatku na zdrowym jogurcie to coś pysznego. Kiedy potrzebuję zrobić szybko jakiś pyszny i słodki wypiek zawsze moja pierwsza myśl to rogaliki. Robiłam już z marmoladą, krucho-drożdżowe i ostatnio z nadzieniem serowo-budyniowym. Wszystkie są świetne i nie mogę nawet napisać, który jest lepszy. Ten przepis na rogaliki obiecałam jednej z czytelniczek przed majowym weekend, ale niestety dopiero teraz mogą go opublikować. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona i nie tylko ty.
Wszystkie przypominają domowy spokój, ciepło i ten niesamowity aromat drożdżowy. Ciasto drożdżowe z tego przepisu trzeba dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne bez grudek. Owinięte folią spokojnie może leżeć nawet całą noc i rano wystarczy uformować, upiec.
Rogaliki drożdżowe na jogurcie są według mnie bardziej delikatnie i lżejsze. Ciasto jest bardziej wilgotne przez co na drugi dzień także można je spokojnie jeść.
Idealnie pasuje tutaj nadzienie czekoladowe np. z mleczną czekoladą, gorzką lub nutellą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.
ROGALIKI DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml jogurtu greckiego, temp. pokojowa
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 100-150 g mlecznej czekolady (ew. nutella)
DODATKOWO:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- cukier puder do oprószenia
Mąkę
przesiewamy,
dodajemy
żółtka,
cukry,
sól
oraz
rozdrobnione
w
jogurcie
drożdże
świeże
lub
suche.
Chwilę
mieszamy,
następnie
dodajemy
masło
i
wyrabiamy
(ok.
5
min).
Ciasto
powinno
być
gładkie
i
elastyczne.
Dzielimy
je
na
dwie
części,
owijamy
folią
spożywczą
i
wkładamy
na
2-3
godz
do
lodówki.
Stolnicę
lekko
oprószamy
mąką
i
rozwałkowujemy
na
kształt
koła.
Dzielimy
na
ósemki
i
nakładamy
na
każdy
kawałek
łyżeczkę
posiekanej
czekolady
lub
nutelli.
Zawijamy
od
szerszej
ku
węższej
części.
Rogaliki
układamy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Dokładnie
tak
samo
postępujemy
z
drugą
kulką.
Rogaliki
przykrywamy
ściereczką
lub
folią
spożywczą
i
zostawiamy
na
20
min
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
smarujemy
żółtkiem
wymieszanym
z
mlekiem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min,
aż
do
zarumienienia.
Oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
czy rogaliki upieczone nadają się do mrożenia??
tak
Chciałabym się upewnić- jak zarobię ciasto wieczorem i wsadzę na całą noc do lodówki to rano mogę spokojnie dokończyć pieczenie inie wpłynietonegatywniena jakość rogalików? Mam jutro gości i chciałam ich zaskoczyć jakimś świeżym wypiekiem.
Powinny być super
rano ciasto wyjmij uformuj, zaczekaj, az podrosną i piecz
Można dodać zwykły jogurt naturalny?
jogurt naturalny jest za rzadki
Cudowne rogaliki …. do upieczenia takowych nie trzeba mnie długo namawiać:)
hihi fajnie, że takie lubisz
zachęcam do wypieku
Mniam, pycha! „Chodza” ostatnia za mna takie rogaliki…
Nawet juz przegladalam przepisy
htpp://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Pyszne były wypróbuj