Znajdź swój przepis

Rogaliki drożdżowe na jogurcie

4 maja, 2015

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym i w dodatku na zdrowym jogurcie to coś pysznego. Kiedy potrzebuję zrobić szybko jakiś pyszny i słodki wypiek zawsze moja pierwsza myśl to rogaliki. Robiłam już z marmoladą, krucho-drożdżowe i ostatnio z nadzieniem serowo-budyniowym. Wszystkie są świetne i nie mogę nawet napisać, który jest lepszy. Ten przepis na rogaliki obiecałam jednej z czytelniczek przed majowym weekend, ale niestety dopiero teraz mogą go opublikować. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona i nie tylko ty.

Wszystkie przypominają domowy spokój, ciepło i ten niesamowity aromat drożdżowy. Ciasto drożdżowe z tego przepisu trzeba dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne bez grudek. Owinięte folią spokojnie może leżeć nawet całą noc i rano wystarczy uformować, upiec.

Rogaliki drożdżowe na jogurcie są według mnie bardziej delikatnie i lżejsze. Ciasto jest bardziej wilgotne przez co na drugi dzień także można je spokojnie jeść.

Idealnie pasuje tutaj nadzienie czekoladowe np. z mleczną czekoladą, gorzką lub nutellą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

rogaliki drożdżowe z czekoladą

ROGALIKI DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 100-150 g mlecznej czekolady (ew. nutella)

DODATKOWO:

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukry, sól oraz rozdrobnione w jogurcie drożdże świeże lub suche. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy masło i wyrabiamy (ok. 5 min). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godz do lodówki.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na ósemki i nakładamy na każdy kawałek łyżeczkę posiekanej czekolady lub nutelli. Zawijamy od szerszej ku węższej części. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą kulką. Rogaliki przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na 20 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min, aż do zarumienienia. Oprószamy cukrem pudrem.

rogaliki-z-jogurtem-i-nadzieniem-czekoladowym-3

rogaliki drożdżowe z czekoladą

rogaliki drożdżowe z czekoladą

rogaliki-z-jogurtem-i-nadzieniem-czekoladowym

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Super rogaliki, robię tylko z tego przepisu

  2. czy rogaliki upieczone nadają się do mrożenia??

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Chciałabym się upewnić- jak zarobię ciasto wieczorem i wsadzę na całą noc do lodówki to rano mogę spokojnie dokończyć pieczenie inie wpłynietonegatywniena jakość rogalików? Mam jutro gości i chciałam ich zaskoczyć jakimś świeżym wypiekiem.

    1. Powinny być super :) rano ciasto wyjmij uformuj, zaczekaj, az podrosną i piecz :)

  4. Można dodać zwykły jogurt naturalny?

    1. jogurt naturalny jest za rzadki

  5. Jolanta S. says:

    Cudowne rogaliki …. do upieczenia takowych nie trzeba mnie długo namawiać:)

    1. Ilovebake says:

      hihi fajnie, że takie lubisz :) zachęcam do wypieku

  6. majazteca says:

    Mniam, pycha! „Chodza” ostatnia za mna takie rogaliki… :) Nawet juz przegladalam przepisy :)

    htpp://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    1. Ilovebake says:

      Pyszne były wypróbuj :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x