Niezwykle kruche i delikatne ciastka orzechowe w czekoladzie. Duża ilość orzechów włoskich, polewa z gorzkiej czekolady to połączenie idealne.
Ciasto surowe na ciasteczka możesz wykonać wcześniej i przechowywać do dwóch dni w lodówce. Bez polewy ciasteczka po upieczeniu mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku nawet do tygodnia.
Ciasteczka orzechowe w czekoladzie oprószone posiekanymi orzechami włoskimi to pyszny i prosty sposób na domowe ciasteczka bez zbędnych dodatków.
Kruche, delikatne wręcz rozpływające się ustach ciasteczka z kilku składników.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.
CIASTKA ORZECHOWE W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszek
- 3 szklanki mąki tortowej ( może być pół na pół z krupczatką)
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 250 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
DODATKOWO:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 2 szklanki posiekanych orzechów na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
cukrem
pudrem.
Dodajemy
zmielone
orzechy
i
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
siekamy.
Następnie
dodajemy
wanilię,
żółtka
oraz
śmietanę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
minimum
1
godz.
Po
tym
czasie
ciasto
dzielimy
na
trzy
części.
Jedną
część
rozwałkowujemy
na
podsypanej
mąką
stolnicy
na
grubość
około
2-3
mm.
Wykrawamy
dowolne
kształty.
Przekładamy
na
blaszkę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia
w
niewielkich
odstępach.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
12-15
min
do
zarumienienia.
Postępujemy
dokładnie
tak
samo
z
pozostałymi
częściami
ciasta.
Śmietankę
oraz
kawałki
czekolady
przekładamy
do
rondelka
i
na
minimalnym
ogniu
rozpuszczamy
lub
w
kąpieli
wodnej.
Wierzch
ciasteczek
smarujemy
czekoladą
i
oprószamy
orzechami.
Przechowujemy
w
szczelnym
pojemniku
w
lodówce.
Komentarze