Znajdź swój przepis

Ciastka orzechowe w czekoladzie

16 listopada, 2021

Niezwykle kruche i delikatne ciastka orzechowe w czekoladzie. Duża ilość orzechów włoskich, polewa z gorzkiej czekolady to połączenie idealne.

Ciasto surowe na ciasteczka możesz wykonać wcześniej i przechowywać do dwóch dni w lodówce. Bez polewy ciasteczka po upieczeniu mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku nawet do tygodnia.

Ciasteczka orzechowe w czekoladzie oprószone posiekanymi orzechami włoskimi to pyszny i prosty sposób na domowe ciasteczka bez zbędnych dodatków.

Kruche, delikatne wręcz rozpływające się ustach ciasteczka z kilku składników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.

Ciastka orzechowe

CIASTKA ORZECHOWE W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: ok. 3 blaszek

  • 3 szklanki mąki tortowej ( może być pół na pół z krupczatką)
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej

DODATKOWO:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 2 szklanki posiekanych orzechów na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zmielone orzechy i kawałki zimnego masła i szybko siekamy. Następnie dodajemy wanilię, żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 12-15 min do zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi częściami ciasta.
Śmietankę oraz kawałki czekolady przekładamy do rondelka i na minimalnym ogniu rozpuszczamy lub w kąpieli wodnej. Wierzch ciasteczek smarujemy czekoladą i oprószamy orzechami. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyszły tak pyszne, że musiałam chować przed rodziną. Cudownie orzechowe i czekoladowe :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x