Ciasteczka orzechowe półksiężyce są z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, migdałów i odrobiną kawy zbożowej. Przepyszne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka obsypane cukrem pudrem.
Ciasto na ciasteczka możesz przygotować nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Do upieczenia ciasteczek możesz użyć foremki do ciasteczek rogalików, wtedy będą idealnie równe.
Ciasteczka orzechowe półksiężyce są idealne do zimowej herbaty. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni w szczelnym pojemniku i nie stracą na smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
CIASTECZKA ORZECHOWE PÓŁKSIĘŻYCE
SKŁADNIKI:
CIASTO ORZECHOWE
- 280 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 40 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka kawy zbożowej np inka
- 200 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
1 szklanka = 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i mieszamy z cukrem waniliowym, zmielonymi orzechami oraz kawą zbożową. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko, sól i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na do lodówki na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki (nieco większe od orzecha włoskiego) i z każdej kuleczki tworzymy dłońmi wałeczki o zwężonych końcach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy je tak, aby tworzyły półksiężyce. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 12-15 minut do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.