Ciasteczka orzechowe półksiężyce są z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, migdałów i odrobiną kawy zbożowej. Przepyszne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka obsypane cukrem pudrem.
Ciasto na ciasteczka możesz przygotować nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Do upieczenia ciasteczek możesz użyć foremki do ciasteczek rogalików, wtedy będą idealnie równe.
Ciasteczka orzechowe półksiężyce są idealne do zimowej herbaty. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni w szczelnym pojemniku i nie stracą na smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
CIASTECZKA ORZECHOWE PÓŁKSIĘŻYCE
SKŁADNIKI:
CIASTO ORZECHOWE
- 280 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 40 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka kawy zbożowej np inka
- 200 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
1 szklanka = 250 ml
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
i
mieszamy
z
cukrem
waniliowym,
zmielonymi
orzechami
oraz
kawą
zbożową.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
jajko,
sól
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
do
lodówki
na
minimum
1-2
godziny.
Po
tym
czasie
z
ciasta
formujemy
kuleczki
(nieco
większe
od
orzecha
włoskiego)
i
z
każdej
kuleczki
tworzymy
dłońmi
wałeczki
o
zwężonych
końcach.
Układamy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
i
formujemy
je
tak,
aby
tworzyły
półksiężyce.
Pieczemy
w
temperaturze
180
C
przez
ok.
12-15
minut
do
zarumienienia.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze