Ciasto bananowe z orzechami na oleju lub roztopionym maśle. Przepyszne i wilgotny chlebek bananowy z kilku składników.
Banany do ciasta najlepiej jeśli będą już miękkie z brązową skórką, wtedy będą słodziutkie i można dodać mniej cukru.
Ciasto jest przepyszne nawet kilka dni i zachowuje swoją wilgotność i świeżość. Do środka możesz dodać posiekane orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe lub kawałki jabłka.
Do przepisu nie musisz używać miksera, wystarczy łyżką lub szpatułka. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ może być cięższe i zakalcowe. Wystarczy kilka ruchów i gotowe.
Wierzch możesz polać roztopioną gorzką czekoladą.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO BANANOWE
SKŁADNIKI:
- 3 średnie banany (najlepiej miękkie)
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g roztopionego masła lub 150 ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy jajka, cukier oraz roztopione masło lub olej i mieszamy chwilkę trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Lekko mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Orzechy siekamy, następnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.