Znajdź swój przepis

Ciasto bananowe

28 września, 2023

Ciasto bananowe z orzechami na oleju lub roztopionym maśle. Przepyszne i wilgotny chlebek bananowy z kilku składników.

Banany do ciasta najlepiej jeśli będą już miękkie z brązową skórką, wtedy będą słodziutkie i można dodać mniej cukru.

Ciasto jest przepyszne nawet kilka dni i zachowuje swoją wilgotność i świeżość. Do środka możesz dodać posiekane orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe lub kawałki jabłka.

Do przepisu nie musisz używać miksera, wystarczy łyżką lub szpatułka. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ może być cięższe i zakalcowe. Wystarczy kilka ruchów i gotowe.

Wierzch możesz polać roztopioną gorzką czekoladą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BANANOWE GOFRY OWSIANE

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

BANANOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ

ciasto bananowe

CIASTO BANANOWE

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie banany (najlepiej miękkie)
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g roztopionego masła lub 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy jajka, cukier oraz roztopione masło lub olej i mieszamy chwilkę trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Lekko mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Orzechy siekamy, następnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto bananowe
ciasto bananowe z orzechami
ciasto bananowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x