Delikatne i puszyste bananowe muffinki z kruszonką. Przepis z wykorzystaniem miękkich i mocno dojrzałych bananów, dzięki czemu dodajemy mniej cukru.
Muffinki są niesamowicie leciutkie i delikatne, a na wierzchu mamy fajny kontrast w postaci chrupiącej kruszonki. Do wykonania nie potrzeba miksera, jedynie składniki na ciasto mieszamy łyżką do połączenia.
Bananowe muffinki z kruszonką to świetny i zdrowy deser, z którym poradzi sobie każdy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z bananami.
REKLAMA:
BANANOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: około 8-10 babeczek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże banany, mocno dojrzałe
- 3/4 szklanki cukru np. trzcinowego
- 1 jajko duże, temp. pokojowa
- 65 g masła, roztopionego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 2 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżki zimnego masła
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Banany rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy razem z cukrem, jajkiem, roztopionym masłem i solą. Mokre składniki mieszamy z suchymi tylko do połączenia.
Mąkę, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min do zarumienienia wierzchu.
Czy można zamienić mąkę na orkiszową? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Możesz pół na pół ????