Znajdź swój przepis

Babka marmurkowa z advocatem

27 października, 2020

Babka marmurkowa z advocatem to połączenie dwóch smaków: ciasta z likierem i warstwy kawowej. Bardzo prosta w wykonaniu, która składa się z kilku składników. Pyszna, wilgotna babka idealna na święta wielkanocne.

Babkę możesz wykonać również w wersji z kakao. Po prostu kawę zastąp kakao i wymieszaj jak w przepisie.

Babka marmurkowa z advocatem to niesamowicie wilgotne, delikatne ciasto z wyczuwalnym smakiem likieru.

Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać szczelnie owiniętą. Zachowa swoją świeżość i smak.

REKLAMA:

Połączenie kawy i likieru advocat w cieście to strzał w dziesiątkę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka marmurkowa

BABKA MARMURKOWA Z ADVOCATEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mleka, temp. pokojowa
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 180 ml likieru advocat
  • szczypta soli

Formę o wym. 12×29 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Kawę mieszamy razem z mlekiem. Miękkie masło miksujemy z cukrem, solą i wanilią przez ok. 5 min. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Naprzemiennie w kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i likier (kończąc na suchych składnikach). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i krótko miksujemy. Na dno formy wykładamy połowę jasnej masy, następnie ciemną i ponownie jasna. Wykałaczką lub nożem przejeżdżamy po cieście tworząc esy floresy. Masy powinny się lekko wymieszać. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C i pieczemy przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Babka marmurkowa Babka marmurkowa

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. bardzo smaczne ciasto!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij