Babka marmurkowa z advocatem to połączenie dwóch smaków: ciasta z likierem i warstwy kawowej. Bardzo prosta w wykonaniu, która składa się z kilku składników. Pyszna, wilgotna babka idealna na święta wielkanocne.
Babkę możesz wykonać również w wersji z kakao. Po prostu kawę zastąp kakao i wymieszaj jak w przepisie.
Babka marmurkowa z advocatem to niesamowicie wilgotne, delikatne ciasto z wyczuwalnym smakiem likieru.
Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać szczelnie owiniętą. Zachowa swoją świeżość i smak.
Połączenie kawy i likieru advocat w cieście to strzał w dziesiątkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA MARMURKOWA Z ADVOCATEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mleka, temp. pokojowa
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 180 ml likieru advocat
- szczypta soli
Formę o wym. 12×29 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Kawę mieszamy razem z mlekiem. Miękkie masło miksujemy z cukrem, solą i wanilią przez ok. 5 min. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Naprzemiennie w kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i likier (kończąc na suchych składnikach). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i krótko miksujemy. Na dno formy wykładamy połowę jasnej masy, następnie ciemną i ponownie jasna. Wykałaczką lub nożem przejeżdżamy po cieście tworząc esy floresy. Masy powinny się lekko wymieszać. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C i pieczemy przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
bardzo smaczne ciasto!