Sernik na serkach homogenizowanych na kruchym spodzie kakaowym. Bardzo prosty przepis na pyszny i lekki sernik.
Spód jest kruchy i mocno kakaowy, który fajnie kontrastuje ze smakiem serków. Masa serowa jest delikatna, lekka na waniliowych serkach homogenizowanych.
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników.
Sernik na serkach homogenizowanych to fajny pomysł na szybkie ciasto, które będzie idealne w sezonie jesiennym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka, duże (zimne)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ Z SERKÓW:
- 100 g masła, temp pokojowa
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 4 x 150 g serek homogenizowany waniliowy, temp. pokojowa
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 6 białek, temp. pokojowa
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem,
kakao,
proszkiem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
sól,
szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części
(jedna
nieco
większa)
i
owijamy
folią.
Wkładamy
do
lodówki
na
2-3
godziny.
Po
tym
czasie
większą
część
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczach
i
równomiernie
rozprowadzamy
na
dnie
formy
lekko
dociskając.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min.
W
międzyczasie
wykonujemy
masę
serową.
Masło
miksujemy
razem
z
cukrami
na
tzw.
puch.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku
oraz
po
łyżce
serek
homogenizowany.
Dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Dodajemy
delikatnie
do
masy
serowej
i
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
na
podpieczony
spód
oraz
na
wierzch
ścieramy
pozostałe
ciasto.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
50-60
min.
Inspiracja: panipanidomu.pl
Komentarze
Bez spodu ile muszę go piec?
Około 50-60 minut
Czy zamiast spodu z kruchego ciasta mogę dać herbatniki?
Tak
Czy mogę pięć ciasto w 130 stopniach ? Wysiadł piec tylko do tyle się nagrzewa a niedziela wypada zrobić serniczek
Tak, ale trzeba wydłużyć czas pieczenia