Znajdź swój przepis

Rolada dyniowa z serkiem i powidłami

23 października, 2018

Rolada dyniowa to przepyszne połączenie ciasta dyniowego z serkiem śmietankowym i powidłami śliwkowymi. Rewelacyjne w smaku, szybkie w przygotowaniu i do tego wykorzystuje składniki sezonowe.

Ciasto dyniowe jest mega proste w przygotowaniu i głownie chodzi o dobre ubicie jajek z cukrem na puszystą i nieco gęstą masę. Dzięki czemu rolada będzie leciutka w smaku i nie zapychająca.

Przepiękne kolor rolady uzyskasz dzięki dodaniu domowego puree z dyni, którego wykonanie jest mega proste i szybciutkie. TUTAJ znajdziesz przepis krok po kroku.

Podczas pieczenia niesamowicie pachnie przyprawami korzennymi, które w całym domu unoszą się jeszcze długo po upieczeniu.

REKLAMA:

Do środka dodałam serek śmietankowy philadelphia, ale jeśli nie znajdziesz go u siebie w sklepie możemy być inny zmielony serek np. naturalny z Piątnicy. Jedyne o czym musisz pamiętać, aby miał kremową dosyć zwartą konsystencję.

Rolada dyniowa z serkiem i powidłami to mój hit tej jesieni. Przepyszna, leciutka i do tego ten krem. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z dynią.

rolada dyniowa

ROLADA DYNIOWA Z KREMEM I POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jaka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 400 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Potrzebna będzie ściereczka bawełniana do zwijania ciasta i odrobina cukru zwykłego.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cynamonem, gałką i imbirem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna zwiększyć objętość minimum trzykrotnie). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce puree z dyni oraz sól. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki np. drewnianej w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do zarumienienia wierzchu. Ręcznik kuchenny bawełniany oprószamy zwykłym cukrem. Zaraz po wyjęciu z formy ciasto przekładamy na ręcznik i zwijamy razem z nim jak roladę. Zostawiamy tak do wystudzenia. Następnie delikatnie rozwijamy, ściągamy papier do pieczenia i smarujemy powidłami.
Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Nakładamy na warstwę z powidłami i ponownie powoli zwijamy roladę. Gotową owijamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

rolada dyniowa rolada dyniowa

rolada dyniowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij