Rolada dyniowa to przepyszne połączenie ciasta dyniowego z serkiem śmietankowym i powidłami śliwkowymi. Rewelacyjne w smaku, szybkie w przygotowaniu i do tego wykorzystuje składniki sezonowe.
Ciasto dyniowe jest mega proste w przygotowaniu i głownie chodzi o dobre ubicie jajek z cukrem na puszystą i nieco gęstą masę. Dzięki czemu rolada będzie leciutka w smaku i nie zapychająca.
Przepiękne kolor rolady uzyskasz dzięki dodaniu domowego puree z dyni, którego wykonanie jest mega proste i szybciutkie. TUTAJ znajdziesz przepis krok po kroku.
Podczas pieczenia niesamowicie pachnie przyprawami korzennymi, które w całym domu unoszą się jeszcze długo po upieczeniu.
Do środka dodałam serek śmietankowy philadelphia, ale jeśli nie znajdziesz go u siebie w sklepie możemy być inny zmielony serek np. naturalny z Piątnicy. Jedyne o czym musisz pamiętać, aby miał kremową dosyć zwartą konsystencję.
Rolada dyniowa z serkiem i powidłami to mój hit tej jesieni. Przepyszna, leciutka i do tego ten krem. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z dynią.
ROLADA DYNIOWA Z KREMEM I POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jaka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 4 łyżki powideł śliwkowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Potrzebna będzie ściereczka bawełniana do zwijania ciasta i odrobina cukru zwykłego.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cynamonem, gałką i imbirem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna zwiększyć objętość minimum trzykrotnie). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce puree z dyni oraz sól. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki np. drewnianej w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do zarumienienia wierzchu. Ręcznik kuchenny bawełniany oprószamy zwykłym cukrem. Zaraz po wyjęciu z formy ciasto przekładamy na ręcznik i zwijamy razem z nim jak roladę. Zostawiamy tak do wystudzenia. Następnie delikatnie rozwijamy, ściągamy papier do pieczenia i smarujemy powidłami.
Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Nakładamy na warstwę z powidłami i ponownie powoli zwijamy roladę. Gotową owijamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.