Rolada dyniowa to przepyszne połączenie ciasta dyniowego z serkiem śmietankowym i powidłami śliwkowymi. Rewelacyjne w smaku, szybkie w przygotowaniu i do tego wykorzystuje składniki sezonowe.
Ciasto dyniowe jest mega proste w przygotowaniu i głownie chodzi o dobre ubicie jajek z cukrem na puszystą i nieco gęstą masę. Dzięki czemu rolada będzie leciutka w smaku i nie zapychająca.
Przepiękne kolor rolady uzyskasz dzięki dodaniu domowego puree z dyni, którego wykonanie jest mega proste i szybciutkie. TUTAJ znajdziesz przepis krok po kroku.
Podczas pieczenia niesamowicie pachnie przyprawami korzennymi, które w całym domu unoszą się jeszcze długo po upieczeniu.
Do środka dodałam serek śmietankowy philadelphia, ale jeśli nie znajdziesz go u siebie w sklepie możemy być inny zmielony serek np. naturalny z Piątnicy. Jedyne o czym musisz pamiętać, aby miał kremową dosyć zwartą konsystencję.
Rolada dyniowa z serkiem i powidłami to mój hit tej jesieni. Przepyszna, leciutka i do tego ten krem. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z dynią.
ROLADA DYNIOWA Z KREMEM I POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jaka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 4 łyżki powideł śliwkowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Potrzebna będzie ściereczka bawełniana do zwijania ciasta i odrobina cukru zwykłego.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
cynamonem,
gałką
i
imbirem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
zwiększyć
objętość
minimum
trzykrotnie).
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
łyżce
puree
z
dyni
oraz
sól.
Za
pomocą
szpatułki
lub
dużej
łyżki
np.
drewnianej
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15-20
min
do
zarumienienia
wierzchu.
Ręcznik
kuchenny
bawełniany
oprószamy
zwykłym
cukrem.
Zaraz
po
wyjęciu
z
formy
ciasto
przekładamy
na
ręcznik
i
zwijamy
razem
z
nim
jak
roladę.
Zostawiamy
tak
do
wystudzenia.
Następnie
delikatnie
rozwijamy,
ściągamy
papier
do
pieczenia
i
smarujemy
powidłami.
Serek
miksujemy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem.
Nakładamy
na
warstwę
z
powidłami
i
ponownie
powoli
zwijamy
roladę.
Gotową
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki.
Najlepiej
smakuje
po
całej
nocy
w
lodówce.
Przed
podaniem
możemy
oprószyć
cukrem
pudrem.
Komentarze