Lukier do pierników tzw. królewski idealny do dekorowania pierniczków, ciasteczek lub jako polewa do ciast. Przygotujesz go w kilka minut.
Lukier do dekoracji z użyciem białek jest najlepszy do dekorowania pierniczków. Łatwy do przygotowania, idealnie zastyga na powierzchni ciasteczek, śnieżnobiały.
Do lukru możesz używać dowolnych barwników i wyczarować przeróżne kolory.
Świetny również do ciast np. makowca, babeczek lub tworzenia napisów na tortach.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
LUKIER DO PIERNIKÓW (KRÓLEWSKI)
SKŁADNIKI:
- 55 g białek o temp. pokojowej (ok. 2 – 3 białka)
- 250 g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Białka przekładamy do suchego i czystego naczynia. Dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny i na najniższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 10 – 15 minut. Lukier powinien być gęsty, ale po chwili spływać po łyżce. Gotowy lukier przechowujemy przez 2 – 3 dni pod przykryciem w lodówce.