Znajdź swój przepis

Lukier do pierników

13 grudnia, 2023

Lukier do pierników tzw. królewski idealny do dekorowania pierniczków, ciasteczek lub jako polewa do ciast. Przygotujesz go w kilka minut.

Lukier do dekoracji z użyciem białek jest najlepszy do dekorowania pierniczków. Łatwy do przygotowania, idealnie zastyga na powierzchni ciasteczek, śnieżnobiały.

Do lukru możesz używać dowolnych barwników i wyczarować przeróżne kolory.

Świetny również do ciast np. makowca, babeczek lub tworzenia napisów na tortach.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIĘKKIE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

MAKOWIEC

PIERNIKOWA KRAJANKA

lukier królewski

LUKIER DO PIERNIKÓW (KRÓLEWSKI)

SKŁADNIKI:

  • 55 g białek o temp. pokojowej (ok. 2 – 3 białka)
  • 250 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Białka przekładamy do suchego i czystego naczynia. Dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny i na najniższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 10 – 15 minut. Lukier powinien być gęsty, ale po chwili spływać po łyżce. Gotowy lukier przechowujemy przez 2 – 3 dni pod przykryciem w lodówce.

lukier królewski
lukier królewski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x