Znajdź swój przepis

Makowiec japoński

12 grudnia, 2023

Makowiec japoński tzw. makowiec z jabłkami i polewą czekoladową. Niesamowicie pyszny, wilgotny z dużą ilością maku w środku.

Ciasto dzięki dodaniu startych jabłek jest bardzo wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Na spód makowca można przygotować i podpiec kruche ciasto.

Po przygotowaniu i spróbowaniu pierwszy raz tego makowca wiedziałam, że powrócę do tego przepisu w każde święta.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SEROMAKOWIEC

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

MAKOWIEC ZAWIJANY

makowiec z jabłkami

MAKOWIEC JAPOŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 400 g zmielonego i suchego maku
  • 800 ml mleka
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 350 g cukru pudru
  • 6 jajek o temp. pokojowej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 400 g jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g czekolady deserowej lub mlecznej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Mleko podgrzewamy do zagotowania, następnie dodajemy suchy i zmielony mak. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 – 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło w temp. pokojowej przez kilka minut ucieramy, następnie dodajemy przesiany cukier puder i dalej miksujemy przez ok. 8 minut. Dodajemy po jednym żółtku oraz naprzemiennie w kilku porcjach masę z maku oraz kaszkę i przesianą mąkę. Dalej dodajemy starte jabłka, proszek do pieczenia, miód, drobno posiekaną skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy. Mieszamy tylko do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i smarujemy wierzch równomiernie polewą czekoladową (śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia).

makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis.
    Czy na makowiec japoński można dodać warstwę serową z przepisu na Seromakowca

    1. Nie robiłam jeszcze takiego połączenia :)

  2. Czy może być masa makowa z bakallandu ?

    1. Tak, polecam przepis na prosty makowiec z puszki :)

  3. W przepisie na makowiec japoński jest suchy zmielony mak. Czy to mak taki zwykły z torebki i zamoczony a póżnoej zmielony czy taki z torebki już zmielony?

    1. Już zmielony :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x