Znajdź swój przepis

Muffiny z borówkami

10 sierpnia, 2023

Muffiny z borówkami na jogurcie naturalnym i cytrynowym lukrem. Bardzo szybkie do przygotowania mięciutkie i puszyste babeczki.

Muffinki to hit tego lata, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. Wilgotne, maślane i puszyste z soczystymi owocami.

Świetne do przygotowania na majówkę, piknik lub deser.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z BORÓWKAMI

CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ

CIASTO ŁACIATE Z BORÓWKAMI

muffiny z borówkami

MUFFINY Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek

  • 1 1/2 szklanki borówek + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 90 g roztopionego masła o temp. pokojowej
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Borówki myjemy, osuszamy i obsypujemy mąką ziemniaczaną. Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem, masłem i solą tylko do połączenia składników. Następnie przesiewamy wprost do miseczki mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką tylko do połączenia (mogą być nieduże grudki). Na koniec dodajemy borówki i lekko mieszamy. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy muffiny następnie polewamy przygotowanym lukrem.

muffiny z borówkami
muffiny z borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Można dać maliny zamiast borówek?

  2. Klaudiuska says:

    Czy w przepisie można użyć borówek mrożonych?
    Zamroziłam 2 tyg. temu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x