Muffiny z borówkami na jogurcie naturalnym i cytrynowym lukrem. Bardzo szybkie do przygotowania mięciutkie i puszyste babeczki.
Muffinki to hit tego lata, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. Wilgotne, maślane i puszyste z soczystymi owocami.
Świetne do przygotowania na majówkę, piknik lub deser.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ
MUFFINY Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek
- 1 1/2 szklanki borówek + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 90 g roztopionego masła o temp. pokojowej
- 300 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Borówki myjemy, osuszamy i obsypujemy mąką ziemniaczaną. Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem, masłem i solą tylko do połączenia składników. Następnie przesiewamy wprost do miseczki mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką tylko do połączenia (mogą być nieduże grudki). Na koniec dodajemy borówki i lekko mieszamy. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy muffiny następnie polewamy przygotowanym lukrem.
Mrożone borówki najpierw rozmrozić?
Najlepiej dodać zamrożone :)
Czy trzeba piec odrazu czt można dać ciasto do lodówki?
Muffinki najlepiej upiec od razu :)
Nie za bardzo lubię muffinki, ale te są przepyszne, napewno będę często je robić, zostaje ze mną ten przepis. Bardzo lubię ilovebake, każdy przepis jaki robiłam był pyszny i zawsze się mi udał . Polecam z całego serca.
Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam
Można dać maliny zamiast borówek?
Tak :)
Czy w przepisie można użyć borówek mrożonych?
Zamroziłam 2 tyg. temu
tak :)