Bardzo proste ciasto z borówkami i galaretką. Przekładane biszkoptem i kremem śmietankowym o bardzo lekkiej konsystencji. Pyszne ciasto z letnimi owocami doskonałe na przeróżne spotkania.
Blaty biszkoptowe jeśli lubisz wilgotne ciasta możesz lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryną. Biszkopt nie nasączaj zbyt mocno, aby dał się łatwo kroić na kawałki.
Krem na bazie jogurtu i kremówki na bardzo delikatną, leciutka i puszysta strukturę, która idealnie pasuje do biszkoptu.
Galaretkę dodałam o smaku owoców leśnych, która ma intensywny i mocny kolor pasujący do owoców.
Ciasto z borówkami i galaretką jest doskonałe w sezonie na owoce. Spokojnie można zjeść kilka niedużych kawałków. Rewelacyjne na spotkania rodzinne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z borówkami.
CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżkek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki owoce leśne
- 600 ml gorącej wody
- 300 g borówek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy białkowej bardzo delikatnie mieszając np. szpatułką lub dużą łyżką drewnianą.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30 cm, w ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli wierzch nie jest równy można lekko ściąć.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Galaretki zalewamy gorącą wodą, studzimy i zostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.
Jogurt miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Kremówkę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do jogurtu. Następnie powoli miksujemy i wlewamy małym strumieniem żelatynę.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą część kremu i układamy borówki. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wylewamy już tężejącą galaretkę. Przykrywamy folią spożywczą wierzch ciasta i wkładamy na całą noc do lodówki.

Dzisiaj zrobię to ciasto . Pozdrawiam serdecznie
Super :)
A czy można nasączyć biszkopt czy nie koniecznie? Jak tak, to czym Pani proponuję nasączyć? 🙂
Proponuję woda z sokiem z cytryny i cukrem, ewentualnie odrobina rumu :)
Jakiego jogutru naturalnego Pani użyła. Chodzi mi firmę i czy ma być to jogutru gęsty czy nie??
Najczęściej używam jogurtu naturalnego augustowskiego :)
czy żelatynę rozpuścić aż w 600 ml wody?, to nie błąd?
Gdzie pisze, że 600 ml wody? W przepisie jest 1/3 szklanki
pyszne:)
Wspaniały przepis ???? ulubione ciasto moich bliskich…
Robilam w piatek, wyszedl bardzo dobry ☺
A można dac mrożone borowki? :)
Tak, ale wcześniej bym je rozmroziła i dodała do tężejącej galaretki :)
Ja daje mrożone, galaretka szybciej zastyga :)
Bardzo apetyczne!