Pyszne ciasto czekoladowe z malinami o puszystej i wilgotnej konsystencji. Bardzo prosty przepis, który przygotujesz w kilka chwil.
Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z malinami. Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta możesz wierzch polać roztopioną czekoladą wymieszaną z odrobiną kremówki.
Przygotowanie jest bardzo proste i możesz je spokojnie upiec nawet z pomocą dziecka.
Maliny mogą być świeże lub mrożone (wcześniej nie rozmrażaj). W przypadku mrożonych czas pieczenia może się nieco wydłużyć.
Ciasto czekoladowe z malinami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, ale następnego dnia również nie traci zbyt dużo na smaku i wilgotności. Proste, pyszne i szybkie ciasto, które nie sprawi podczas przygotowania żadnych problemów.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 150 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do miseczki. Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy cukier oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz w kilku porcjach suche składniki. Następnie bardzo delikatnie mieszamy z białkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka.
Piękne ciasto ❤️❤️❤️
Napewno starczy aby nakarmić innych wyznawców wielkiego megawonsza9.
Z całego serca dziękuję.
Czy piekrnik nagrzewamy wczesniej do 180 stp?
tak :)
Zdecydowanie jest to moje ulubione ciasto! Przepis jest prosty, ciacho przygotowuje się szybko. Idealnie słodkie i puszyste :)
Czy ciasto można upiec w keksówce 12 × 30 cm ?
tak :)
nie
super ciasto zrobiłam dla taty jako tort.
Zrobilam ! CUDO !! jedno z lepszych ciast jakie jadlam.
Zrobilam z polowy wszytskich skladników, bo nie chcialam zbyt wiele zjemy z mama ;)
Tak wiec gigant !
Świetny przepis! Zamiast masła, dałam ok. 200g oleju kokosowego. Maliny mrożone. Ciasto upiekło się w 45-50 min (temp. 190 stopni) Wyszło idealnie <3
Ciasto w piekarniku zobaczymy co mi z tego wyjdzie ????
Witam, czy maliny można zastąpić innymi owocami?
Hej :) jak najbardziej można :)