Znajdź swój przepis

Ciasto karpatka z kremem truskawkowym

11 maja, 2016

Ciasto karpatka o przepysznym kremie truskawkowym w sam raz na lekki deser. Ciasto parzone jest bardzo lekkie, puszyste i chrupkie. Krem jest o wyraźnym smaku truskawki i idealnie komponuje się z ciastem. Całość można upudrować, aby ciasto było słodsze.

Ciasto parzone jest bardzo proste w wykonaniu, ale należny przestrzegać zasad w przepisie inaczej się po prostu nie uda. Ważne, aby ciasto nie było za bardzo płynne inaczej nie wyjdzie chrupiące. Podczas wykładania powinno przyklejać się do łyżki, wtedy mamy pewność, że konsystencja jest w porządku. Podczas pieczenia dokładnie tak samo jak w przypadku biszkoptu nie wolno otwierać piekarnika. Ciasto opadnie i nic już wtedy z tym nie zrobisz.

Po ostudzeniu przekładamy je kremem i w zasadzie po schłodzeniu ciasto jest gotowe.

Krem jest leciutki, truskawkowy i doskonały do ciasta parzonego lub ptysiowego. Truskawki możesz zamienić na inne owoce sezonowe np. maliny, natomiast w zimie proponuję mrożone.

Ciasto karpatka z kremem truskawkowym jest idealne na lato. Na pewno będzie smakowało dzieciom i pięknie prezentuje się po przekrojeniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto karpatka

KARPATKA Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Masło roztapiamy w garnuszki z solą, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesianą mąkę cały czas mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita i gęsta masa. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blaszkę i rozsmarowujemy. Raz po raz łyżkę zatapiamy w wodzie, aby ciasto nie przywierało za mocno. Pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min, aż wierzch będzie złoty. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Truskawki miksujemy i łączymy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy truskawki oraz powoli wlewamy żelatynę. Krem chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężał. Następnie wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto karpatka ciasto karpatka ciasto karpatka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Oj takiego przepisu właśnie szukałam, coś tradycyjnego jednak w odświeżonej wersji z truskawkami – oby jutro goście byli zadowoleni. ;)

  2. Na pewno spróbuję ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x