Babka majonezowa z tego przepisu zawsze się udaje i jest niesamowicie smaczna. Wilgotna, słodka i pyszna babka z majonezem, którego w cieście nie czuć. Babka jest niezwykle prosta w przygotowaniu właściwie wszystkie składniki jedynie miksujemy i mamy gotowe ciasto do pieczenia.
Majonez w cieście pełni rolę nawilżacza np. zamiast masła lub oleju. Połączenie mąki tortowej i ziemniaczanej daje ciastu lżejszą strukturę coś na kształt lekko piaskowej.
Babka majonezowa pomimo dodania tego dziwnego składnika, który na pierwszy rzut oka w ogóle tutaj nie pasuje okazuje się niezłym hitem. Przepyszna, szybka babka, którą spokojnie możesz wykonać na ostatnią chwilę.
Wierzch ciasta polałam białą czekoladą wymieszaną z kremówką. Polewa pięknie prezentowała się z kolorową posypką, ale co najważniejsze cudownie smakowała z ciastem.
Babka majonezowa na pewno warta jest wypróbowania i jeśli akurat nie masz masła, oleju lub margaryny to bardzo dobry zamiennik. Polecam ten przepis na Wielkanoc.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA MAJONEZOWA
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki majonezu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat luk ekstrakt (2 łyżeczki)
DODATKOWO:
- 80 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- posypka cukrowa (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Obie mąki razem z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukry, aromat, jajka oraz majonez. Miksujemy przez około 3-4 minuty, aż masa będzie lekko napuszona. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Babkę studzimy po pieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po około 1 godzinie wyjmuje i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Delikatnie wyjmuje z formy i polewamy lukrem, pudrujemy lub podajemy samodzielnie.
A jaką inną blaszke można wykorzystać, bo nie mam babkowej. Może być keksówka?
moze byc :)