Babka piaskowa z tego przepisu jest najdelikatniejsza jaką jadłam. Lekka jak puch, rozpływająca się w ustach i bardzo prosta. Idealny przepis na babkę wielkanocną, z którą nie będziesz miała żadnych problemów.
Przepis na babkę piaskową bardzo przypomina w wykonaniu biszkopt, natomiast różnica jest znaczna w proporcjach mąki ziemniaczanej do tortowej. Dajemy tutaj znaczną ilość maki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto ma właśnie piaskową strukturę.
Ważne, aby składniki na babkę miały temperaturę pokojową, wtedy unikniesz zakalca.
Ta babka piaskowa jest na oleju, ale możesz zamienić ją na 200 g masła o temperaturze pokojowej.
Nie wyobrażam sobie świąt bez babki piaskowej i drożdżowej. Te dwie tradycyjne babki najbardziej lubię. Natomiast ten przepis naprawdę zachwyca swoją delikatnością i lekkością. Puszek to mało powiedziane.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA PIASKOWA PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- aromat cytrynowy, rumowy, waniliowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
*1 szklanka o pojemności 250 ml
* wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i cały czas miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy partiami olej oraz aromat (niekoniecznie) i ponownie delikatnie łączymy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszką manną, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Jeśli chcecie zrobić ten przepis to dajcie większą foremkę babka wypłynęła bokami a po chwili opadła i wyszła opadniętą babka z połową ciasta coś nie tak jest w tym przepisie
Wyszła przepyszna :-) rozplywa się w ustach, jest tak delikatna, że ciężko by po ukrojeniu się nie rozpadła :-)
Czy gdy dodajemy masło mamy je wcześniej roztopić?
Masła nie roztapiamy musi być o temp. pokojowej, miękkie.
Dziękuję :)
Można polać z góry czekoladą? bo zamierzam jutro zrobić ????
Pewnie :)
Delikatna i długo wilgotna
witam! wczoraj upiekłam te babeczkę i powiem tak: rzeczywiście , jest niezwykle delikatna, efektowna ale to po prostu genialny biszkopt,.., no właśnie : dzieciom nie podałabym jej ani ludziom mającym problemy z przełykaniem. Konieczne cos do popicia. Jak przy babce octowej. Lukier ani puszka mandarynek niewiele tu zmieniło.Pozdrawiam wiosennie.!
Mąka ziemniaczana musi być, wtedy jest najlepsza. Pięknie Ci się upiekła :)
Świetna ! A jaka puchata :)
Ależ delikatna! Babkowa chmurka :)