Rogaliki dyniowe w smaku bardzo przypominają zwykłe rogaliki. Dynia jest prawie niewyczuwalna, ale pięknie zabarwiła ciasto na żółto. Do środka dodałam nutellę, ale może być to Twoja ulubiona marmolada, dżem lub inny krem czekoladowy.
Ciasto nie jest trudne do wykonania, a wykrawanie to już sama przyjemność. Przepis idealny dla dużej rodziny ponieważ wychodzą dwie blachy rogalików. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i przestudzeniu. Zaparz szklankę herbaty lub kawy i zajadaj się nimi. Jeśli nie chcesz od razu zjeść wszystkich wystarczy gotowe rogaliki zamrozić i cieszyć się nimi kiedy tylko masz na to ochotę.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na rogaliki.
Jaka są Twoje ulubione rogaliki?
DYNIOWE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blachy rogalików
- 400 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych lub 40 g świeżych
- 3/4 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki puree z dyni, czubate
- 70 g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- mały słoiczek nutelli
- 1 jajko
- łyżka mleka/wody
- ok. 50 g płatków migdałowych
Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami ( używając świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ) oraz solą. Mleko podgrzewamy razem z cukrami oraz masłem ( powinno się rozpuścić ). Żółtka ucieramy i łączymy z dyniowym puree. Dodajemy powoli ciepłą mieszankę mleka i łączymy z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty nożykiem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem. Nakładamy na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do zarumienienia skórki.
Piękne i pyyyyszne ????????????????????????
Czy można pominąć puree?
W tym przepisie nie zalecam :) ale wykonaj przepis na rogaliki drożdżowe :)
Jeżeli robimy zaczyn ze świeżych drożdży to w którym momencie go dodajemy? I miksujemy mikserem czy już drewnianą łyżką?
w tym samym momencie kiedy dodajemy drożdże suche :)
Chętnie skorzystam z tego przepisu. Brzmi inspirująco.
Kolor hipnotyzuje, muszą być przepyszne!