Wilgotne i treściwe ciasto z batami oraz warstwą kremu śmietankowego z orzechami włoskimi. Połączenie słodkiego ziemniaka w cieście jest przepyszne i nadaje większej wilgotności.
Niezwykle aromatyczne ciasto z batatami, które jest raczej z tych cięższych. Do tego leciutki i słodki krem śmietankowy dla kontrastu.
Bataty zupełnie nie są wyczuwalne w cieście, a nadają ładny kolor pomarańczowy.
Ciasto z batatami to ciekawa alternatywa dla ciasta marchewkowego, które go bardzo przypomina.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO Z BATATAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka puree z ugotowanych batatów
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 200 g serka naturalnego śmietankowego np. z Piątnicy lub Philadelphia
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub skyr
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
z
cynamonem,
proszkiem,
sodą,
gałką
i
imbirem.
Masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
cukier
oraz
wanilię
i
miksujemy
na
tzw.
puch.
Dodajemy
po
jednym
jajku
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Następnie
naprzemiennie
dodajemy
w
kilku
porcjach
śmietanę,
puree
z
batatów
oraz
suche
składniki
(kończąc
dodawanie
na
suchych
składnikach.)
Formę
o
wym.
12×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
60
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Serek
mieszamy
jogurtem
i
cukrem
pudrem,
wykładamy
na
wierzch
ciasta
i
obsypujemy
posiekanymi
orzechami.
Komentarze