Znajdź swój przepis

Brownie z nutellą

5 stycznia, 2023

Brownie z nutellą oraz posypką czekoladową to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, mocno kakaowe z dodatkiem oleju.

Brownie to ciasto, które jest popularne w Stanach Zjednoczonych. Dosyć ciężkie, intensywnie w smaku i mięsiste.

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie wystarczy dodać do suchych składników mokre i wymieszać. Nie przepadam za mocno ceglastymi brownie. Uwielbiam te nieco lżejsze i mocno czekoladowe. Właśnie takie brownie jest z tego przepis.

Dodatkowo wzbogaciłam je kremem czekoladowym i posypką. Cudowne ciasto, które będzie idealne dla osób uwielbiających czekoladę.

Więcej moich przepisów na brownie znajdziesz TUTAJ.

REKLAMA:
brownie z nutellą

BROWNIE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejku
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO

  • 3 – 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella*
  • 1/2 szklanki startej czekolady lub posypki czekoladowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* zamiast kremu wierzch ciasta można posmarować roztopioną mleczną czekoladą

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem, cynamonem. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy ekstrakt, olej, mleko oraz jajka. Dodajemy do suchych składników i mieszamy szpatułką. Wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 minut, aż patyczek będzie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Studzimy, następnie wierzch smarujemy kremem czekoladowym i obsypujemy posypką.

brownie z nutellą
brownie z nutellą

Dołącz do dyskusji

  1. Smaczne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij