Brownie z nutellą oraz posypką czekoladową to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, mocno kakaowe z dodatkiem oleju.
Brownie to ciasto, które jest popularne w Stanach Zjednoczonych. Dosyć ciężkie, intensywnie w smaku i mięsiste.
Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie wystarczy dodać do suchych składników mokre i wymieszać. Nie przepadam za mocno ceglastymi brownie. Uwielbiam te nieco lżejsze i mocno czekoladowe. Właśnie takie brownie jest z tego przepis.
Dodatkowo wzbogaciłam je kremem czekoladowym i posypką. Cudowne ciasto, które będzie idealne dla osób uwielbiających czekoladę.
Więcej moich przepisów na brownie znajdziesz TUTAJ.
REKLAMA:
BROWNIE Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/4 szklanki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejku
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
- 2/3 szklanki mleka
- 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO
- 3 – 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella*
- 1/2 szklanki startej czekolady lub posypki czekoladowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* zamiast kremu wierzch ciasta można posmarować roztopioną mleczną czekoladą
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem, cynamonem. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy ekstrakt, olej, mleko oraz jajka. Dodajemy do suchych składników i mieszamy szpatułką. Wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 minut, aż patyczek będzie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Studzimy, następnie wierzch smarujemy kremem czekoladowym i obsypujemy posypką.
Smaczne :)