Szybki przepis na mini pizze idealne na imprezę, sylwestra lub urodziny. Pyszne i chrupiące ciasto na pizze oraz dowolne składniki, które lubisz.
Ciasto można wykonać wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a rano wyciągnąć na 30 minut przed pieczeniem.
Składniki możesz dowolnie komponować i zmieniać według własnych upodobań i smaków.
Z tego przepisu u mnie wyszło ok. 9 mini pizzerinek o wielkości ok. 12 cm.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na przekąski i obiady.
REKLAMA:
MINI PIZZE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 8 – 10 sztuk
CIASTO NA PIZZE
- 400 g mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 220 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
SOS POMIDOROWY
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- ser mozarella w kulce lub małych kuleczkach
- boczek wędzony lub szynka parmeńska po pieczeniu
- czerwona cebula
- rukola po pieczeniu
- papryka czerwona
- pomidorki koktajlowe
- pieczarki
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłej wodzie z cukrem mieszamy drożdże świeże lub suche i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę i sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i owijamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy do pizzy. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek przez 2 – 3 minut. Następnie dodajemy przecier oraz pozostałe składniki i gotujemy przez ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie chwilkę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 8 – 10 części w zależności jak duże mają być pizze.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub używamy nagrzanego wcześniej kamienia do pieczenia pizzy. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami na dosyć cienki placek i smarujemy sosem. Układamy ulubione składniki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 – 13 minut w temp. 220ºC.
Czy cukier jest konieczny, czy dodać według uznania ?
Potrzebny dla drożdży :)
Pyszne 😋
Super :)
Lubię wszystkie