Znajdź swój przepis

Mini pizze

3 stycznia, 2023

Szybki przepis na mini pizze idealne na imprezę, sylwestra lub urodziny. Pyszne i chrupiące ciasto na pizze oraz dowolne składniki, które lubisz.

Ciasto można wykonać wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a rano wyciągnąć na 30 minut przed pieczeniem.

Składniki możesz dowolnie komponować i zmieniać według własnych upodobań i smaków.

Z tego przepisu u mnie wyszło ok. 9 mini pizzerinek o wielkości ok. 12 cm.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na przekąski i obiady.

mini pizze

MINI PIZZE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 8 – 10 sztuk

CIASTO NA PIZZE

  • 400 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 220 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

SOS POMIDOROWY

  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • ser mozarella w kulce lub małych kuleczkach
  • boczek wędzony lub szynka parmeńska po pieczeniu
  • czerwona cebula
  • rukola po pieczeniu
  • papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki

PRZYGOTOWANIE:

W ciepłej wodzie z cukrem mieszamy drożdże świeże lub suche i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę i sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i owijamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy do pizzy. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek przez 2 – 3 minut. Następnie dodajemy przecier oraz pozostałe składniki i gotujemy przez ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie chwilkę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 8 – 10 części w zależności jak duże mają być pizze.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub używamy nagrzanego wcześniej kamienia do pieczenia pizzy. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami na dosyć cienki placek i smarujemy sosem. Układamy ulubione składniki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 – 13 minut w temp. 220ºC.

mini pizze
mini pizze

Dołącz do dyskusji

  1. MALOWANKA says:

    Czy cukier jest konieczny, czy dodać według uznania ?

    1. Potrzebny dla drożdży :)

  2. Agnieszka says:

    Pyszne 😋

  3. Lubię wszystkie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x