Jaglane knedle z truskawkami to świetny sposób na wykorzystanie kaszy, która nam zostaje. Knedle są błyskawiczne w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. W środku z soczystymi truskawkami i polewą z jogurtu oprószoną cynamonem. Pyszne i zdrowe.
Kaszę jaglaną możesz ugotować świeżą lub użyć np. pozostałej z obiadu. Kaszę dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Łatwiej uformujesz kuleczki i będą miały ładny kształt. Podczas formowania podsypuj dłonie mąką, aby nie przywierały do masy.
Knedle z truskawkami nie różnią się zbyt mocno od tych ziemniaczanych, a są bardziej delikatne i lżejsze. Nie czuć kaszy jaglanej, a dzięki dodaniu do środka truskawek mają orzeźwiający smak. Byłam zaskoczona jak dobre są i podobne do tradycyjnych.
Jaglane knedle z truskawkami do świetny sposób na letni obiad lub kolację.
W sezonie na truskawki doskonały przepis na wykonanie knedli w troszkę inny sposób.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.
JAGLANE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA KNEDLE:
- 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mleka lub wody
- ok. 200 g truskawek
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 1/2 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru/ miodu
- cynamon do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Kaszę jaglaną dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukry, mleko, przesianą mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Z kaszy formujemy niewielki placek, wkładamy do środka truskawkę i formujemy kuleczkę (dłonie możesz oprószyć mąką, ponieważ ciasto dosyć mocno się klei). Gotujemy wodę z odrobina soli, wkładamy knedle lekko mieszając. Gotujemy przez około5 min, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy gorące z polewą.
200 truskawek a nie 20? 200 knedli wyjdzie?
miało być 200 g :)