Znajdź swój przepis

Jaglane knedle z truskawkami

25 maja, 2018

Jaglane knedle z truskawkami to świetny sposób na wykorzystanie kaszy, która nam zostaje. Knedle są błyskawiczne w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. W środku z soczystymi truskawkami i polewą z jogurtu oprószoną cynamonem. Pyszne i zdrowe.

Kaszę jaglaną możesz ugotować świeżą lub użyć np. pozostałej z obiadu. Kaszę dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Łatwiej uformujesz kuleczki i będą miały ładny kształt. Podczas formowania podsypuj dłonie mąką, aby nie przywierały do masy.

Knedle z truskawkami nie różnią się zbyt mocno od tych ziemniaczanych, a są bardziej delikatne i lżejsze. Nie czuć kaszy jaglanej, a dzięki dodaniu do środka truskawek mają orzeźwiający smak. Byłam zaskoczona jak dobre są i podobne do tradycyjnych.

Jaglane knedle z truskawkami do świetny sposób na letni obiad lub kolację.

REKLAMA:

W sezonie na truskawki doskonały przepis na wykonanie knedli w troszkę inny sposób.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

jaglane knedle

JAGLANE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA KNEDLE:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mleka lub wody
  • ok. 200 g truskawek

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1/2 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru/ miodu
  • cynamon do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Kaszę jaglaną dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukry, mleko, przesianą mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Z kaszy formujemy niewielki placek, wkładamy do środka truskawkę i formujemy kuleczkę (dłonie możesz oprószyć mąką, ponieważ ciasto dosyć mocno się klei). Gotujemy wodę z odrobina soli, wkładamy knedle lekko mieszając. Gotujemy przez około5 min, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy gorące z polewą.

jaglane knedle jaglane knedle

jaglane knedle jaglane knedle

Dołącz do dyskusji

  1. 200 truskawek a nie 20? 200 knedli wyjdzie?

    1. aneta Autor says:

      miało być 200 g :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij