Ciasto szpinakowe z truskawkami leśny mech o niesamowitym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze szpinakiem, krem śmietankowy i świeże truskawki zatopione w galaretce. Szpinaku w cieście nie czuć zupełnie, natomiast pasuje idealne do truskawek.
Używając do ciasta świeżego szpinaku tzw. baby uzyskasz bardziej intensywny, jednolity i jaśniejszy odcień zieleni. Szpinak zmiksuj z odrobiną oleju, aby łatwiej było go rozdrobnić. Szpinak mrożony wcześniej zostaw do odmrożenia i odciśnij z nadmiaru wody.
W tym przepisie do ciasta dodałam mąkę krupczatkę. Natomiast jadłam ciasto ze szpinakiem na zwykłej mące tortowej i mi bardziej smakuje na krupczatce. Nie tylko ma delikatniejszą i lżejszą konsystencję, ale jakoś lepiej współgra smakowo ze szpinakiem.
Całość przełożona lekkim kremem śmietankowym z truskawkowym środkiem.
Ciasto ze szpinakiem i truskawkami nie tylko zadziwia swoim zielonym kolorem, ale także super smakiem. Pyszny deser do przygotowania na letnie spotkania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW ZE SZPINAKIEM – TUTAJ
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g szpinaku świeżego lub mrożonego (około 300 g)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 300-400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i ścinamy wierzch ciasta, z którego wykonujesz kruszonkę na wierzch.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Połowę kremu wykładamy na spód z ciasta. Następnie kroimy na kawałki truskawkami i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy na 15 min. do lodówki. Drugą część kremu wykładamy na wierzch i oprószamy pokruszonym wcześniej ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.
Ciasto wyszło super szkoda ze nue mozna wstawić zdjecia
Czy można zamiast zelantyny dodać śmietan fix?
Tak :)
Czy zamiast żelatyny można dodać śmietan fix?
Tak :)
Jeśli chcę zrobić ciasto na dużą blachę to muszę podwoić składniki?
tak :)
A czy zamiast szpinaku wyjdzie mi ciasto jeśli dodam sok że szparagami
Niestety nie :7
A czy mogę użyć truskawek mrożonych ? ????
Tak :)
Witam nigdzie nie mogę dostać mąki krupczatki jak mogę dać w zamian???
Prawie zaśliniłam komputer. Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek.
Ciasto przepyszne. Leciutkie, nie słodkie idealne na lato???? 100% polecam
Dziś zrobiłam po raz pierwszy ciasto szpinakowe. Polecam!
Przepis uważam za bardzo dobry, zrobiłam z mąką pszenną i mrożonym szpinakiem. Niestety u mnie śmietana popłynęła, pomimo zagęszczenia srtkiem mascarpone ale może przez noc bardziej stężeje. Ciasto nie za słodkie, dosyć lekkie i bardzo wiosenne!
Jedyna uwaga: polecam po upieczeniu przełożyć ciasto do wyższej formy, bo ciasto finalnie jest wysokie. Ja przekładałam w standardowej blaszce i wyszło ok 1cm ponad brzeg????
Wypróbujcie!
Dziękuję :)
Witam, czy wymiary blachy się zgadzają 24 × 24? Bo mała się wydaje. Poza tym nie mam takiej
Wymiary są ok :) Jeśli używasz większej możesz nieco zwiększyć składniki :)