Ciasto szpinakowe z truskawkami leśny mech o niesamowitym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze szpinakiem, krem śmietankowy i świeże truskawki zatopione w galaretce. Szpinaku w cieście nie czuć zupełnie, natomiast pasuje idealne do truskawek.
Używając do ciasta świeżego szpinaku tzw. baby uzyskasz bardziej intensywny, jednolity i jaśniejszy odcień zieleni. Szpinak zmiksuj z odrobiną oleju, aby łatwiej było go rozdrobnić. Szpinak mrożony wcześniej zostaw do odmrożenia i odciśnij z nadmiaru wody.
W tym przepisie do ciasta dodałam mąkę krupczatkę. Natomiast jadłam ciasto ze szpinakiem na zwykłej mące tortowej i mi bardziej smakuje na krupczatce. Nie tylko ma delikatniejszą i lżejszą konsystencję, ale jakoś lepiej współgra smakowo ze szpinakiem.
Całość przełożona lekkim kremem śmietankowym z truskawkowym środkiem.
Ciasto ze szpinakiem i truskawkami nie tylko zadziwia swoim zielonym kolorem, ale także super smakiem. Pyszny deser do przygotowania na letnie spotkania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW ZE SZPINAKIEM – TUTAJ
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g szpinaku świeżego lub mrożonego (około 300 g)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 300-400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i ścinamy wierzch ciasta, z którego wykonujesz kruszonkę na wierzch.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Połowę kremu wykładamy na spód z ciasta. Następnie kroimy na kawałki truskawkami i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy na 15 min. do lodówki. Drugą część kremu wykładamy na wierzch i oprószamy pokruszonym wcześniej ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.
Czy można zamiast zelantyny dodać śmietan fix?
Tak :)
Czy zamiast żelatyny można dodać śmietan fix?
Tak :)
Jeśli chcę zrobić ciasto na dużą blachę to muszę podwoić składniki?
tak :)
A czy zamiast szpinaku wyjdzie mi ciasto jeśli dodam sok że szparagami
Niestety nie :7
A czy mogę użyć truskawek mrożonych ? ????
Tak :)
Witam nigdzie nie mogę dostać mąki krupczatki jak mogę dać w zamian???
Prawie zaśliniłam komputer. Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek.
Ciasto przepyszne. Leciutkie, nie słodkie idealne na lato???? 100% polecam
Dziś zrobiłam po raz pierwszy ciasto szpinakowe. Polecam!
Przepis uważam za bardzo dobry, zrobiłam z mąką pszenną i mrożonym szpinakiem. Niestety u mnie śmietana popłynęła, pomimo zagęszczenia srtkiem mascarpone ale może przez noc bardziej stężeje. Ciasto nie za słodkie, dosyć lekkie i bardzo wiosenne!
Jedyna uwaga: polecam po upieczeniu przełożyć ciasto do wyższej formy, bo ciasto finalnie jest wysokie. Ja przekładałam w standardowej blaszce i wyszło ok 1cm ponad brzeg????
Wypróbujcie!
Dziękuję :)
Witam, czy wymiary blachy się zgadzają 24 × 24? Bo mała się wydaje. Poza tym nie mam takiej
Wymiary są ok :) Jeśli używasz większej możesz nieco zwiększyć składniki :)