Znajdź swój przepis

Tort bezowy z malinami

21 maja, 2018

Tort bezowy z malinami to przepyszny, słodki deser idealny na lato. Kokos, blaty bezowy i do tego maliny. Całość jest leciutka, puszysta i delikatna w smaku.

Blaty bezowe są z dodatkiem wiórków kokosowych, dzięki czemu uzyskamy piękny aromat i jeszcze lepszy smak. Pieczemy je w tradycyjny sposób, aby na zewnątrz były chrupiące, natomiast w środku lekko piankowe.

Krem malinowy to przeciwstawienie dla bardzo słodkiej bezy. Maliny, śmietanka i mascarpone. Nie dodawałam do kremu cukru pudru, dzięki czemu krem było nieco kwaśny i doskonale pasował do bezy. Całość nie jest mdła, a raczej lekka i orzeźwiająca.

Tort bezowy z malinami to doskonały deser na lato z dużą ilością owoców. Cały proces przygotowania możesz podzielić na dwie części. Dzień wcześniej upiec bezę, wystudzić i trzymać w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Następnego dnia wykonać krem i przełożyć blaty. Prosty i do tego przepyszny tort.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na bezy.

tort bezowy

TORT BEZOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2-3 łyżki do oprószenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier (masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz wiórki.
Na trzech arkuszach papieru do pieczenia rysujemy kwadrat o wym. 24×24 cm. Wypełniamy każdy z nich masą bezową (możesz także użyć blaszek o identycznych kształtach). Dwa blaty wykonujemy płaskie, natomiast jeden możemy wykonać o fikuśnych kształtach i oprószyć wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, następnie od razu zmniejszamy do 110 C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Maliny świeże lub mrożone przekładamy do rondelka i wlewamy 1/4 szklanki wody (kilka malin zostawiamy w całości, aby dodać do kremu). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 min. Następnie przeciskamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Mieszamy razem z przetartymi malinami, oraz żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aż masa będzie gęsta.
Połowę masy wykładamy na blat bezowy i dodajemy kilka całych malin. Przykrywamy drugim blatem i ponownie wykładamy krem i maliny. Przykrywamy trzecim blatem z wiórkami na górze.

tort bezowy tort bezowy

tort bezowy tort bezowy

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Aleksandra says:

    Witam, myślałam o zrobieniu takiej masy do tortu i wciśnięciu w nią małych bez. Moje pytanie, czy bezy się nie rozpuszcza i czy tort będzie nadawał się do otynkowania?

    1. aneta Autor says:

      Bezy w środku już bym nie dodawała. Warto zrobić sam tort i otynkować już na 2-3 godziny przed podaniem.

  2. Witam , właśnie robię tort z Pani przepisu tylko nie wiem w jakiej ilosci wody rozrobic żelatynę,pomocy ????

    1. aneta Autor says:

      niewielka ilość :) około 1/4 szklanki

    2. Aleksandra says:

      Podstawa będą normalne biszkopty, ale beże planowałam dać do przełamania kremu natomiast zastanawiam się czy masa jest na tyle stabilna by można tynkować

    3. aneta Autor says:

      Mozna nieco zwiększyć ilość zelatyny, wtedy będzie na pewno nadawała sie do tynkowania.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij