Znajdź swój przepis

Śliwkowiec sypany

14 sierpnia, 2019

Śliwkowiec sypany to wersja bardzo smacznego ciasta, które każdy zna z jabłkami. Niezwykle prosty przepis bez użycia miksera. Mnóstwo owoców, warstwy ciasta i piękny zapach cynamonu.

Śliwkowiec sypany jest równie smaczny jak wersja z jabłkami. W sezonie na śliwki ten przepis będzie doskonałym sposobem jeśli macie nadmiar tych owoców.

Ciasto jest wilgotne, słodkie i cynamonowe z chrupiącą skórką na górze. Uwielbiam je lekko podgrzane z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Śliwkowiec sypany to przepis dla osób, które mają małe doświadczenie w pieczeniu.

REKLAMA:

Wystarczy suche składniki wymieszać i podzielić na warstwy naprzemiennie z owocami. Minimum pracy, a ciasto jest przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

śliwkowiec sypany

ŚLIWKOWIEC SYPANY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 230 g masła, zamrożonego

Mąkę, kaszkę, cukry i proszek przesiewamy do miseczki. Następnie dzielimy na trzy części. Śliwki bez pestek kroimy na plasterki i oprószamy cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej formy. Wysypujemy jedną część na dno formy i wykładamy połowę śliwek. Następnie druga część sypkich składników, śliwki i ponownie sypkie składniki. Na wierzch ścieramy zamrożone masło. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz, aż do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

REKLAMA:

śliwkowiec sypany śliwkowiec sypany śliwkowiec sypany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne, tylko cukru daję niepełną szklankę

  2. Można użyċ mąki migdałowej?

  3. Bardzo długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego placka. Wczoraj zrobiłam i no cóż… Nie powalił mnie. Przede wszystkim zabija słodyczą. Jeżeli podjęłabym się kolejnej próby zrobienia to cukru dam co najmniej połowę mniej. Druga rzecz to to że jest on dla mnie po prostu tłusty. Masło które ściera się na wierzchu ma za zadanie nawilżyć suche składniki ale górna warstwa to zwyczajnie sam tłuszcz. Niestety dla mnie ten akurat placek jest mało smaczny, ale korzystam z wielu innych przepisów z tej strony i uważam że są super.

    1. Mimo wszystko ciesze się, że Pani będzie korzystać również z innych przepisów :)

  4. Jaką pojemność ma szklanka? Ewentualnie jaką gramaturę użyć do przepisu?

  5. Całość masła na koniec? Czy na przemian jak w szarlotce?

    1. Całość na górę :)

  6. Pyszne ciasto, robię już któryś raz w tym sezonie. Szybkie, proste i do tego z kaszą manną. Idealnie wilgotne i maślane.

  7. A czy można zrobić z zamrożonych śliwek? Obtoczyć je wtedy trochę w mące?

    1. aneta Autor says:

      Mozna z zamrożonych i warto lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej :)

  8. Do ciasta nie potrzeba jajek?

    1. aneta Autor says:

      nie :)

  9. Czy mozna uzyc powidel zamiast sliwek? :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  10. Ciasto pyszne,szybko się robi,polecam

  11. Robię to ciasto już trzeci raz. Jest genialne. Dla nas lepsze od sypanej szarlotki. Bardzo dziękuję za ten przepis i wszystkie inne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij