Wiśniowa kostka na biszkopcie z galaretką, kremem śmietankowym i herbatnikami pod cytrynowym lukrem. Przepyszne i znane ciasto, które wykonałam już w kilku wersjach.
Podstawą ciasta jest lekki biszkopt, który wykonujemy w tradycyjny sposób. Możemy go lekko nasączyć np. sokiem z cytryną i odrobina alkoholu.
Warstwa wiśniowa to galaretka ze świeżymi wiśniami, natomiast poza sezonem dodajemy rozmrożone owoce.
Kolejna warstwa to krem śmietankowy z mascarpone. Lekki, słodki i delikatny. Wierzch to herbatniki, które polewamy lukrem cytrynowym.
Wiśniowa kostka na biszkopcie to mocno owoce, leciutkie ciasto idealne w sezonie na wiśnie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
WIŚNIOWA KOSTKA NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- 2 x galaretka wiśniowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400-500 g wiśni, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie herbatników, maślanych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną piankę ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Upieczony wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Następnie na biszkopcie układamy wydrylowane wiśnie i wykładamy galaretkę. Wkładamy do lodówki, aż lepiej się zetnie.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na galaretkę i układamy herbatniki. Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, aby był płynny lukier (jeśli jest za gęsty dodajemy odrobinę wody). Wylewamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Na tak dużo śmietany i serka za mało żelatyny!
Serek zmiksowanych na sztywno będzie idealny do tej proporcji żelatyny
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Witam biszkopt pieczemy bez proszku?
Tak :)
Witam.
Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?