Znajdź swój przepis

Tarta jabłkowa

28 września, 2017

Bardzo prosta tarta jabłkowa na niesamowicie kruchym cieście. Przepyszna, lekka z dużą ilością jabłek. Kruche ciasto bez użycia żółtek. Idealna dla osób początkujących.

Ciasto do tarty jest jednym z najbardziej kruchych jakie udało mi się upiec. Bardzo delikatne, chrupiące i lekkie.

Jabłka do tarty najlepiej jeśli będą kwaśne i twarde. Po upieczeniu polewamy je miodem, dżemem morelowym lub podajemy z gałką lodów. Smak kwaśnych jabłek fajnie kontrastuje ze słodkim miodem.

Tarta jabłkowa najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i lepiej zbyt długo jej nie przechowywać.

Idealna tarta jabłkowa w sezonie jesiennym, kiedy mamy dostęp do ogromnej ilości jabłek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z jabłkami.

tarta z jabłkami

TARTA JABŁKOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła, zimnego
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 5-6 jabłek, kwaśnych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, wodę oraz kawałki zimnego masła. Siekamy, następnie szybko zagniatamy ciasto, aby nie ogrzać zbyt mocno. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, wycinając wychodzące końce. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 C i podpiekamy około 10 min.
Jabłka kroimy na pół, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki. Spód ciasta oprószamy lekko bułką tartą. Następnie układamy plasterki jabłek. Oprószamy 3-4 łyżkami cukru, cynamonem i rozkładamy małe kawałeczki masła na plasterkach. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40-50 min, aż jabłka będą zarumienione. Podajemy polane lekko podgrzanym miodem lub posmarowane dżemem morelowym.

tarta z jabłkami tarta z jabłkami tarta z jabłkami tarta z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć zamiast jabłek marmolady jabłkowej?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  2. za pierwszym razem zrobiłam zgodnie z przepisem, a dziś dodatkowo na spód położyłam budyń waniliowy i rodzynki – jak dla mnie pycha! :) ale wersja oryginalna również doskonała i zarazem klasyczna :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x