Znajdź swój przepis

Ciasto bananowe z cynamonem

26 września, 2017

Jesienne ciasto bananowe z cynamonem o przepięknym aromacie. Ciasto jest słodkie, wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość.

Nie wyobrażam sobie jesieni bez cynamonu. Raz w roku minimum piekę ciasto z dodatkiem cynamonu, który od razu wypełnia cały dom swoim pięknym aromatem.

Ciasto bananowe z cynamonem to doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Takie banany nie tylko są słodsze, ale także nawilżają ciasto i nadają typowego bananowego smaku o wiele bardziej intensywnego od tych świeżych.

Ciasto doskonałe w jesienne wieczory do filiżanki herbaty lub kawy. Dosyć ciężkie w konsystencji, mięsiste i wilgotne.

REKLAMA:

Bananowy smak przeplata się z cynamonowym zapachem. Do tego kruszonka, który chrupie. Kawałek ciasta możesz dodatkowo posmarować lekko kwaśnym dżemem lub powidłami, który urozmaicą i wzbogacą smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z bananami.

ciasto bananowe

CIASTO BANANOWE Z CYNAMONEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, duże
  • 2 banany, mocno dojrzałe
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g masła, zimnego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z cynamonem, proszkiem oraz dodajemy sól. Jajka mieszamy razem z cukrem, rozdrobnionym bananem, olejem oraz jogurtem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki.
Keksówkę o wym. 10x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

ciasto bananowe ciasto bananowe

ciasto bananowe

Dołącz do dyskusji

  1. CZy po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika? Czy zostawić przy uchylonym na trochę? I czy ciasto zostawić w foremce do ostygnięcia?:-)

    1. Można na jakieś 15 minut zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika :) studzimy w foremce :)

  2. Czy jogurt grecki można zastąpić śmietaną 18 ?

  3. Gabriella N. says:

    Czy jogurt grecki można zastąpic zwykłym ? I czy mąkę tortową uniwersalną ?
    Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      jogurt naturalny będzie za rzadki, a jakiego typu masz mąkę uniwersalną?

    2. Gabriella N. says:

      Szymanowską

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij