Jesienne ciasto bananowe z cynamonem o przepięknym aromacie. Ciasto jest słodkie, wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość.
Nie wyobrażam sobie jesieni bez cynamonu. Raz w roku minimum piekę ciasto z dodatkiem cynamonu, który od razu wypełnia cały dom swoim pięknym aromatem.
Ciasto bananowe z cynamonem to doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Takie banany nie tylko są słodsze, ale także nawilżają ciasto i nadają typowego bananowego smaku o wiele bardziej intensywnego od tych świeżych.
Ciasto doskonałe w jesienne wieczory do filiżanki herbaty lub kawy. Dosyć ciężkie w konsystencji, mięsiste i wilgotne.
Bananowy smak przeplata się z cynamonowym zapachem. Do tego kruszonka, który chrupie. Kawałek ciasta możesz dodatkowo posmarować lekko kwaśnym dżemem lub powidłami, który urozmaicą i wzbogacą smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z bananami.
CIASTO BANANOWE Z CYNAMONEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, duże
- 2 banany, mocno dojrzałe
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g masła, zimnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z cynamonem, proszkiem oraz dodajemy sól. Jajka mieszamy razem z cukrem, rozdrobnionym bananem, olejem oraz jogurtem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki.
Keksówkę o wym. 10x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
CZy po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika? Czy zostawić przy uchylonym na trochę? I czy ciasto zostawić w foremce do ostygnięcia?:-)
Można na jakieś 15 minut zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika :) studzimy w foremce :)
Czy jogurt grecki można zastąpić śmietaną 18 ?
Tak :)
Czy jogurt grecki można zastąpic zwykłym ? I czy mąkę tortową uniwersalną ?
Pozdrawiam
jogurt naturalny będzie za rzadki, a jakiego typu masz mąkę uniwersalną?
Szymanowską
az slinka cieknie :)
http://www.zielonakuchnia.blogspot.com