Znajdź swój przepis

Piszinger

4 grudnia, 2012

Piszinger to nic innego jak wafle przełożone masą, zazwyczaj czekoladową. Dla urozmaicenia można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub alkohol ( rum, brandy, koniak ). Wykonuje się go bardzo szybko, a w lodówce można przechowywać nawet tydzień. Inspiracja: Poezja smaku.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania oblatów śląskich lub andrutów
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Margarynę, kakao, cukier, mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki będą połączone. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie powoli cały czas mieszając trzepaczką dodajemy mleko w proszku, na koniec łączymy z aromatem migdałowym.

Oblaty lub andruty przekładamy masą, lekko dociskając nie zapominając o bokach i samym wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. wspaniałe !!!! ja proponuję kupić trzy opakowania OBLATÓW (najlepsze waniliowe) one są po prostu boskie:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x