Piszinger to nic innego jak wafle przełożone masą, zazwyczaj czekoladową. Dla urozmaicenia można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub alkohol ( rum, brandy, koniak ). Wykonuje się go bardzo szybko, a w lodówce można przechowywać nawet tydzień. Inspiracja: Poezja smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania oblatów śląskich lub andrutów
- 250 g margaryny
- 4 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- kilka kropli aromatu migdałowego
Margarynę, kakao, cukier, mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki będą połączone. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie powoli cały czas mieszając trzepaczką dodajemy mleko w proszku, na koniec łączymy z aromatem migdałowym.
Oblaty lub andruty przekładamy masą, lekko dociskając nie zapominając o bokach i samym wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
REKLAMA:
wspaniałe !!!! ja proponuję kupić trzy opakowania OBLATÓW (najlepsze waniliowe) one są po prostu boskie:)