Tiramisu dyniowe to przepyszny deser, który wykonasz w kilka chwil. Dynia nie jest wyczuwalna, ale nadaje pięknego koloru pomarańczowe. Kawowy, słodki z cynamonowym posmakiem.
Deser jest na bazie puree z dyni, na które przepis znajdziesz TUTAJ.
Tiramisu dyniowe jest o wiele delikatniejsze w smaku o bardziej puszystej konsystencji, dzięki dodaniu kremówki.
Smak tiramisu przeplatany jest kawą, biszkoptami, mascarpone i cynamonem. Jeśli lubisz możesz dodać również na wierzch lekko podprażone orzechy laskowe. Fajnie wzbogacą smak deseru i dodatkowo będą chrupać.
Wersja tiramisu dyniowego smakuje mi nawet bardziej niż tradycyjne zupełnie kawowe. Jest o wiele subtelniejsza, lżejsza i przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały deser jesienny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis z wykorzystaniem dyni.
TIRAMISU DYNIOWE:
SKŁADNIKI NA DESER:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka philadelphia
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 5 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka likieru Amaretto (opcjonalnie)
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Kawę (może być jeszcze ciepła) mieszamy z cukrem i likierem. Kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serki i miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder oraz puree, miksujemy.
Formę o wym. 20x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę biszkoptów nasączonych lekko w kawie. Wykładamy połowę kremu i ponownie układamy biszkopty nasączone kawą. Przykrywamy drugą częścią kremu i oprószamy cynamonem. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
A dynia? Nie ma jej w sposobie przygotowania
W opisie przepisu jest link do wykonania puree z dyni :)
bajeczne :)
http://wwww.zielonakuchnia.blogspot.com