Tarta niebo z borówkami na kruchym cieście z mini bezami na wierzchu. Przepyszna, leciutka tarta idealna na letni deser.
Tarta jest na kruchym cieście, które będzie idealną podstawą dla kremu i owoców. Ciasto można wykonać dzień wcześniej i kolejnego dnia upiec.
Krem jest bardzo prosty i na pewno będzie doskonały do przygotowania dla początkujących. Śmietanka plus mascarpone w połączeniu z borówkami i mini bezikami to super smaczne.
Przepyszny i prosty wypiek, który na długo zapamiętasz.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
TARTA NIEBO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 150 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 zimne żółtko
- 80 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM Z MASCARPONE
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix *
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 200 – 300 g borówek
- 4 – 5 mini bezików
* żelatynę lub śmietan – fix dodajemy, aby krem był bardziej stabilny
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o wymiarach ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Wykładamy do formy i przyciskamy do dna i boków. Nadmiar ciasta wycinamy nożem. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia przez kilka minut. Następnie wkładamy do kuchenki mikrofalowej na chwilkę. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Wykładamy krem na kruche ciasto, obsypujemy borówkami. Tartę wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi bezikami.
Witaj, Czy moge zamienic zwykla make na migdalowa??
Tak :)