Puszyste placki na kefirze z jabłkami, które są idealne na śniadanie lub kolację. Szybki przepis, który wykonasz w kilka minut.
Doskonałe z miodem, owocami lub oprószone cukrem pudrem.
Placuszki są leciutkie, delikatne i puszyste. Do środka możesz dodać jabłka, borówki lub maliny. Świetnie smakują również bez dodatków.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PUSZYSTE PLACKI NA KEFIRZE
SKŁADNIKI:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml kefiru
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 2 – 3 jabłka, lekko kwaśne
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlewamy kefir oraz dodajemy żółtka, cukier i cynamon. Chwilkę mieszamy do połączenia łyżką lub mikserem. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Dodajemy do masy i mieszamy. Białka miksujemy na sztywną piankę i delikatnie łączymy z masą na placuszki. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.