Znajdź swój przepis

Puszyste placki na kefirze

3 czerwca, 2024

Puszyste placki na kefirze z jabłkami, które są idealne na śniadanie lub kolację. Szybki przepis, który wykonasz w kilka minut.

Doskonałe z miodem, owocami lub oprószone cukrem pudrem.

Placuszki są leciutkie, delikatne i puszyste. Do środka możesz dodać jabłka, borówki lub maliny. Świetnie smakują również bez dodatków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUDYNIOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

REKLAMA:

JOGURTOWE PLACKI Z DYNI

BANANOWE GOFRY OWSIANE

placki na kefirze

PUSZYSTE PLACKI NA KEFIRZE

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml kefiru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 – 3 jabłka, lekko kwaśne

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlewamy kefir oraz dodajemy żółtka, cukier i cynamon. Chwilkę mieszamy do połączenia łyżką lub mikserem. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Dodajemy do masy i mieszamy. Białka miksujemy na sztywną piankę i delikatnie łączymy z masą na placuszki. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

placki na kefirze
placki na kefirze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij