Znajdź swój przepis

Chałka z nutellą

14 października, 2015

Chałka z nutellą to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Nutella nadaje niesamowicie pysznego smaku i fajnie przeplatana jest ciastem drożdżowym. Smak możemy dodatkowo podkręcić i oprószyć nadzienie zmielonymi orzechami laskowymi. Wewnątrz postu znajdują się zdjęcia z wykonania chałki krok po kroku.

Idealna w jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty lub kawy. Wspaniale pachnie w całym domu podczas pieczenia.

Nutella doskonale pasuje do ciasta drożdżowego i dodatkowo je nawilża. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale z krojeniem trzeba poczekać do wystudzenia.

Warkocz jest bardzo prosty do zaplatania, ale trzeba to dosyć sprawnie wykonywać, ponieważ ciasto ma tendencję do nie trzymania formy.

REKLAMA:

Nie dodawaj więcej nutelli, ponieważ zacznie podczas pieczenia wyciekać i chałka będzie wyglądała nieestetycznie. W zupełności wystarczy tyle ile jest w przepisie.

Chałka z nutellą to przepyszne ciasto, które polecam na jesienne chłody. Uwielbiam jej smak, zapach i te cudowne czekoladowe warstwy.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na chałki.

warkocz z nutellą

CHAŁKA Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 180 ml mleka, ciepłego
  • 25 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 200 g nutelli
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
  • orzechy laskowe, zmielone (opcjonalnie)

CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, roztopione masło, olej oraz zaczyn.

 CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

———————

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 -1,5 godz. ). Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy na dł. około 40 cm i szer. około 30 cm. Ciasto smarujemy nutellą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów ( możemy obsypać zmielonymi orzechami laskowymi). Zwijamy w rulonik zaczynając od węższej strony. Ciasto przekrawamy wzdłuż nożem zostawiając na górze około 1-2 cm przestrzeni. Jedną część ciasta przeplatamy przez drugą. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy tylko kawałki ciasta bez nutelli jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min do zarumienienia skórki.

warkocz z nutellą warkocz z nutellą

warkocz z nutellą warkocz z nutellą

Dołącz do dyskusji

  1. Już nie jeden raz chałka była serwowana mojej rodzince na niedzielne śniadanie. Zachwyt wzbudzała za każdym razem???? Pulchna,smaczna i rozpływająca się w ustach ????Również bardzo sycąca???? Czasochłonna ale warto????Zaplatanie niekłopotliwe.Polecam????

  2. Robię już drugi raz, jest pyszna! Dałam pół na pół nutellę i masło orzechowe, wyszedł fajny smak, polecam :-)

  3. witam wlasnie bd zaraz piekla pani chałke i mam pytanie czy mozna ja po upieczeniu posmarowac czekolada bialo ?

    1. mozesz lekko polać, ale calej bym nie smarowala

  4. Obłędna:) … ja właśnie zagniotłam ciasto na drożdżówki z nutellą:)… ale i Twój przepis zapiszę:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij