Chałka z nutellą to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Nutella nadaje niesamowicie pysznego smaku i fajnie przeplatana jest ciastem drożdżowym. Smak możemy dodatkowo podkręcić i oprószyć nadzienie zmielonymi orzechami laskowymi. Wewnątrz postu znajdują się zdjęcia z wykonania chałki krok po kroku.
Idealna w jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty lub kawy. Wspaniale pachnie w całym domu podczas pieczenia.
Nutella doskonale pasuje do ciasta drożdżowego i dodatkowo je nawilża. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale z krojeniem trzeba poczekać do wystudzenia.
Warkocz jest bardzo prosty do zaplatania, ale trzeba to dosyć sprawnie wykonywać, ponieważ ciasto ma tendencję do nie trzymania formy.
Nie dodawaj więcej nutelli, ponieważ zacznie podczas pieczenia wyciekać i chałka będzie wyglądała nieestetycznie. W zupełności wystarczy tyle ile jest w przepisie.
Chałka z nutellą to przepyszne ciasto, które polecam na jesienne chłody. Uwielbiam jej smak, zapach i te cudowne czekoladowe warstwy.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na chałki.
CHAŁKA Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 180 ml mleka, ciepłego
- 25 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 200 g nutelli
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
- orzechy laskowe, zmielone (opcjonalnie)
CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, roztopione masło, olej oraz zaczyn.
CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
———————
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 -1,5 godz. ). Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy na dł. około 40 cm i szer. około 30 cm. Ciasto smarujemy nutellą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów ( możemy obsypać zmielonymi orzechami laskowymi). Zwijamy w rulonik zaczynając od węższej strony. Ciasto przekrawamy wzdłuż nożem zostawiając na górze około 1-2 cm przestrzeni. Jedną część ciasta przeplatamy przez drugą. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy tylko kawałki ciasta bez nutelli jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min do zarumienienia skórki.
Już nie jeden raz chałka była serwowana mojej rodzince na niedzielne śniadanie. Zachwyt wzbudzała za każdym razem???? Pulchna,smaczna i rozpływająca się w ustach ????Również bardzo sycąca???? Czasochłonna ale warto????Zaplatanie niekłopotliwe.Polecam????
Robię już drugi raz, jest pyszna! Dałam pół na pół nutellę i masło orzechowe, wyszedł fajny smak, polecam :-)
witam wlasnie bd zaraz piekla pani chałke i mam pytanie czy mozna ja po upieczeniu posmarowac czekolada bialo ?
mozesz lekko polać, ale calej bym nie smarowala
Obłędna:) … ja właśnie zagniotłam ciasto na drożdżówki z nutellą:)… ale i Twój przepis zapiszę:)