Sernik chałwowy na przepysznym korzennym spodzie z ciasteczek speculoos oraz polewą z białej czekolady. Sernik jest niezwykle lekki i delikatny. Słodki z wyczuwalnym smakiem chałwy i korzennych ciasteczek. Doskonały w okresie zimowym lub świątecznym.
Spód sernika wykonałam na bazie słodkich i mocno korzennych ciasteczek speculoos, które są bardzo chrupiące. Możesz je zastąpić np. herbatnikami lub kruchymi ciasteczkami korzennymi. Podpiekamy je w piekarniku, aby spód był zwarty.
Sernik jest lekki i kremowy o wyczuwalnym smaku chałwy, który doskonale pasuje do korzennego spodu. Polewa z białej czekolady o mocno słodkim smaku fajnie podkręca sernik i jest po prostu przepyszna.
Sernik chałwowy z korzennym smakiem to jeden z moich ulubionych połączeń. Doskonały w okresie zimowym, dzięki konkretnym smakom. Uwielbiam go z filiżanką mocnej kawy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK CHAŁWOWY NA KORZENNYM SPODZIE
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 190 g ciasteczek korzennych np. speculoos
- 40 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g chałwy waniliowej
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 ml śmietanki kremówki
- 80 g białej czekolady
DODATKOWO:
- 50 g chałwy do dekoracji
- pokruszone ciasteczka korzenne np. speculoos
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczka mielimy, następnie łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i podpiekamy spód przez około 10 min. Wyjmujemy i studzimy.
Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy. Jajka miksujemy razem z cukrem oraz ekstraktem. Następnie dodajemy po łyżce masy z chałwą. Cały czas miksując dodajemy stopniowo zmielony twaróg, kremówkę oraz przesianą mąkę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 15 do piekarnika rozgrzanego do 180 C, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Sernik powinien być ścięty na bokach i lekko sprężysty w środku. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku i po około 30 min. uchylamy drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli polewa jest za rzadka włóż ją do lodówki, aż stężeję na tyle, aby nie spływała z sernika. Polewamy sernik i dekorujemy chałwą oraz pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
Dzień dobry,
Czy można w jakiś sposób sprawić, żeby ten sernik był trochę mniej zbity? Ubić białka, śmietanę?
Robiłam go już kilka razy i mnie osobiście taki smakuje, ale słyszałam kilka głosów, że mógłby być trochę bardziej puszysty i chciałabym pokombinować.
Pozdrawiam
Można dodać dwa jajka więcej i na koniec dodać białka ubite :)
Czy śmietana kremówka dodawana do masy serowej ma być wcześniej ubita?
Nie :)