Znajdź swój przepis

Sernik chałwowy na korzennym spodzie

16 grudnia, 2016

Sernik chałwowy na przepysznym korzennym spodzie z ciasteczek speculoos oraz polewą z białej czekolady. Sernik jest niezwykle lekki i delikatny. Słodki z wyczuwalnym smakiem chałwy i korzennych ciasteczek. Doskonały w okresie zimowym lub świątecznym.

Spód sernika wykonałam na bazie słodkich i mocno korzennych ciasteczek speculoos, które są bardzo chrupiące. Możesz je zastąpić np. herbatnikami lub kruchymi ciasteczkami korzennymi. Podpiekamy je w piekarniku, aby spód był zwarty.

Sernik jest lekki i kremowy o wyczuwalnym smaku chałwy, który doskonale pasuje do korzennego spodu. Polewa z białej czekolady o mocno słodkim smaku fajnie podkręca sernik i jest po prostu przepyszna.

Sernik chałwowy z korzennym smakiem to jeden z moich ulubionych połączeń. Doskonały w okresie zimowym, dzięki konkretnym smakom. Uwielbiam go z filiżanką mocnej kawy.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik chałwowy

SERNIK CHAŁWOWY NA KORZENNYM SPODZIE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 190 g ciasteczek korzennych np. speculoos
  • 40 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 80 g białej czekolady

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 50 g chałwy do dekoracji
  • pokruszone ciasteczka korzenne np. speculoos

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczka mielimy, następnie łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i podpiekamy spód przez około 10 min. Wyjmujemy i studzimy.
Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy. Jajka miksujemy razem z cukrem oraz ekstraktem. Następnie dodajemy po łyżce masy z chałwą. Cały czas miksując dodajemy stopniowo zmielony twaróg, kremówkę oraz przesianą mąkę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 15 do piekarnika rozgrzanego do 180 C, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Sernik powinien być ścięty na bokach i lekko sprężysty w środku. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku i po około 30 min. uchylamy drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli polewa jest za rzadka włóż ją do lodówki, aż stężeję na tyle, aby nie spływała z sernika. Polewamy sernik i dekorujemy chałwą oraz pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.

sernik chałwowy sernik chałwowy

sernik chałwowy sernik chałwowy sernik chałwowy

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry,
    Czy można w jakiś sposób sprawić, żeby ten sernik był trochę mniej zbity? Ubić białka, śmietanę?
    Robiłam go już kilka razy i mnie osobiście taki smakuje, ale słyszałam kilka głosów, że mógłby być trochę bardziej puszysty i chciałabym pokombinować.
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Można dodać dwa jajka więcej i na koniec dodać białka ubite :)

  2. Czy śmietana kremówka dodawana do masy serowej ma być wcześniej ubita?

    1. aneta Autor says:

      Nie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij