Prosty i szybki przepis na ciasto dyniowe z kremem śmietankowym. Aromatyczne, korzenne ciasto z niewyczuwalnym smakiem dyni.
Ciasto dyniowe jest dziecinnie proste. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi i upiec.
Ciasto dzięki dodaniu puree z dyni w konsystencji jest wilgotne, korzenne z dodatkiem lekkiego kremu śmietankowego.
Ciasto dyniowe z kremem w sezonie jesiennym będzie idealnym i szybkim przepisem do wykonania.
TUTAJ znajdziesz przepis jak wykonać puree z dyni.
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO DYNIOWE:
- 255 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka, duże w temp. pokojowej
- 400 g puree z dyni pieczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka śmietankowego, naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cynamonem, imbirem, gałką, proszkiem i sodą do miseczki. Do kolejnej miseczki dodajemy cukier, olej, jajka, puree z dyni, wanilię oraz sól. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Wykładamy krem na ciasto i wykonujemy packą cukierniczą wzorki lub widelcem. Wkładamy do lodówki na około godzinę do stężenia kremu.
Super ciasto nie potrzeba dużo czasu