Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe z kremem

30 września, 2021

Prosty i szybki przepis na ciasto dyniowe z kremem śmietankowym. Aromatyczne, korzenne ciasto z niewyczuwalnym smakiem dyni.

Ciasto dyniowe jest dziecinnie proste. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi i upiec.

Ciasto dzięki dodaniu puree z dyni w konsystencji jest wilgotne, korzenne z dodatkiem lekkiego kremu śmietankowego.

Ciasto dyniowe z kremem w sezonie jesiennym będzie idealnym i szybkim przepisem do wykonania.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz przepis jak wykonać puree z dyni.

Ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO DYNIOWE:

  • 255 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 400 g puree z dyni pieczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka śmietankowego, naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cynamonem, imbirem, gałką, proszkiem i sodą do miseczki. Do kolejnej miseczki dodajemy cukier, olej, jajka, puree z dyni, wanilię oraz sól. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Wykładamy krem na ciasto i wykonujemy packą cukierniczą wzorki lub widelcem. Wkładamy do lodówki na około godzinę do stężenia kremu.

Ciasto dyniowe

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Super ciasto nie potrzeba dużo czasu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij