Ciasto czekoladowe z jabłkami tradycyjnie nazywane salcesonem. Wilgotne, puszyste z dużą ilością jabłek.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu z dosłownie kilku składników. Ważne, aby składniki na ciasto były w temp. pokojowej.
Ciasto czekoladowe z jabłkami w środku będzie doskonałe do kubka herbaty w jesienny czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
REKLAMA:
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 5 jabłek, średnich
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem. Jajka razem z cukrami miksujemy przez około 5 minut na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy naprzemiennie przesiane składniki oraz olej (kończymy na suchych składnikach). Na koniec ciasto mieszamy z jabłkami. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy.
z termoobiegiem czy bez ?
bez termoobiegu :)
Ciasto super do kawy takie jeszcze ciepłe . Ja jeszcze dodałam pół szklanki wody bo wychodziło mi suche przy miksowaniu. Wyszło puszyste i znikło pół blaszki od razu bo wszystkim smakowało lekkie nie za słodkie .