Ciasto czekoladowe z jabłkami tradycyjnie nazywane salcesonem. Wilgotne, puszyste z dużą ilością jabłek.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu z dosłownie kilku składników. Ważne, aby składniki na ciasto były w temp. pokojowej.
Ciasto czekoladowe z jabłkami w środku będzie doskonałe do kubka herbaty w jesienny czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 5 jabłek, średnich
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jabłka
obieramy
i
kroimy
w
kostkę,
następnie
skrapiamy
sokiem
z
cytryny.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą,
kakao
i
cynamonem.
Jajka
razem
z
cukrami
miksujemy
przez
około
5
minut
na
jasną
i
puszystą
masę.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
w
kilku
porcjach
dodajemy
naprzemiennie
przesiane
składniki
oraz
olej
(kończymy
na
suchych
składnikach).
Na
koniec
ciasto
mieszamy
z
jabłkami.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-50
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
dokładnie
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wylewamy
na
wierzch
ciasta
i
wyrównujemy.
Komentarze
Ciasto super do kawy takie jeszcze ciepłe . Ja jeszcze dodałam pół szklanki wody bo wychodziło mi suche przy miksowaniu. Wyszło puszyste i znikło pół blaszki od razu bo wszystkim smakowało lekkie nie za słodkie .