Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z jabłkami

28 września, 2021

Ciasto czekoladowe z jabłkami tradycyjnie nazywane salcesonem. Wilgotne, puszyste z dużą ilością jabłek.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu z dosłownie kilku składników. Ważne, aby składniki na ciasto były w temp. pokojowej.

Ciasto czekoladowe z jabłkami w środku będzie doskonałe do kubka herbaty w jesienny czas.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

REKLAMA:

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 5 jabłek, średnich
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem. Jajka razem z cukrami miksujemy przez około 5 minut na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy naprzemiennie przesiane składniki oraz olej (kończymy na suchych składnikach). Na koniec ciasto mieszamy z jabłkami. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy.

ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. z termoobiegiem czy bez ?

    1. aneta Autor says:

      bez termoobiegu :)

  2. Ciasto super do kawy takie jeszcze ciepłe . Ja jeszcze dodałam pół szklanki wody bo wychodziło mi suche przy miksowaniu. Wyszło puszyste i znikło pół blaszki od razu bo wszystkim smakowało lekkie nie za słodkie .

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij