Błyskawiczny piernik, który możesz wykonać dosłownie na ostatnią chwilę. Wilgotny, aromatyczny z pyszną polewą czekoladową będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.
Piernik z tego przepisu wykona nawet mało doświadczona osoba w pieczeniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać. Bardzo proste przygotowanie i nie ustępuje w smaku innym piernikom.
Ten piernik nie wymaga, aby był zrobiony wcześniej. Możesz go wykonać dzień lub dwa wcześniej oraz na ostatnią chwilę.
Błyskawiczny piernik z odrobiną powideł i polewą czekoladową jest wilgotny, puszysty i mocno korzenny. Doskonale sprawdzi się do przełożenia powidłami, marcepanem lub inną ulubioną masą. Do środka możesz dodać również posiekane bakalie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.
BŁYSKAWICZNY PIERNIK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka, temp. pokojowa
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 1 łyżka powideł śliwkowych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- suszone śliwki do dekoracji
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, sodą, proszkiem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier, olej, mleko, jajko oraz powidła i miksujemy do połączenia. Wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do keksówki o wym. 12×28 cm lub podobnej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy dokładnie i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy suszonymi śliwkami.
Piernik wyszedł bardzo smaczny. I długo trzymał świeżość.
jakiej wielkości foremka na ten piernik?
Wielkość znajdziesz w przepisie, a dokładnie w przygotowaniu :)
Czy zamiast oleju można dodać masło?
Tak :)
Piernik piekłam już niejednokrotnie, jest pyszny rozpływający się w ustach , wilgotny. Przełożyłam go dodatkowo powidłami i polałam z wierzchu polewą. Pycha !!!!
Pieczenie góra dół czy termoobieg?
Góra – dół :)
Czy zamiast sody mogę dać więcej proszku do pieczenia?
tak :)
Łatwy,tani,szybo sie go robi no i PYSZNYYYY, napewno bedzie moin dyzurnym plackiem🌹🤭🤗
Bardzo smaczny piernik i rzeczywiście błyskawiczny w przygotowaniu. Ja przełożyłam go powidłami, nie zrobiłam też polewy bo nie miałam czasu. Wszystkim smakował, zagości napewno nie raz na moim stole.
Ciasto wyszło super, dokładnie jak na zdjęciu, bardzo szybkie, proste i smaczne, każdy sobie poradzi z tym przepisem, bardzo dziękuję!
Przepyszny robje już tylko z tego przepisu.
Ciasto wyszło przepyszne 😀 ale to bardziej murzynek niż piernik. Przepis zapisany i na pewno będzie wielokrotnie użyty!! Polecam
Przymierzam się do upieczenia tego piernika. Piekłam już piernik marchewkowy, był bardzo dobry, udany. Spróbuję innego, bo wszystkie przepisy z tego bloga są wspaniałe.
Dzień dobry :) jak długo można przechowywać piernik w lodówce przed Świętami? Wytrzyma 4 dni?
Tak
Upiekłam, wyszedł przepyszny :) zamiast powideł dodałam dżem wiśniowy.
Już nie kupię gotowego piernika na Święta ;)
Tryb pieczenia: góra -dół czy termoobieg?
tak :)
Piernik wychodzi przeeepyszny i rzeczywiście jest błyskawiczny i zawsze wychodzi. Nasza rodzinka się nim zajada i robię go juz chyba z 4 raz ???? Dziękuję za przepis ????
Czy składniki muszą miec temperaturę pokojową ?
Tylko te, które są wypisane w liście składników
Witam, czy piernik będzie równie dobry jeśli pominę powidła a dodam śliwki suszone?? Pozdrawiam.
Tak :)
Mieszkam za granicą i tutaj nie mamy prawie wyboru mąki:( czy zwykła pszenna się nada? A co zamiast krupczatki? Uzupełnić jej brak mąką pszenną?
Dodaj po prostu tortowa :)
Witam,
Czy zastepujac krupczatke maka tortiwa w sumie nalezy dac jej 2 szklanki?
Pozdrawiam
Tak
Czy zamiast powideł śliwkowych można dać dżem z pomarańczy ze skórką pomarańczową lub dżem z fig? Czy jednak muszą być powidła a nie dżem?
Mogą być :)
Czy ciasto po upieczeniu trzeba przechowywać w lodówce ?
Może być zawiniete w temp. pokojowej
Wygląda na bardzo wilgotny! Takie lubię najbardziej :)