Znajdź swój przepis

Błyskawiczny piernik

11 grudnia, 2019

Błyskawiczny piernik, który możesz wykonać dosłownie na ostatnią chwilę. Wilgotny, aromatyczny z pyszną polewą czekoladową będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.

Piernik z tego przepisu wykona nawet mało doświadczona osoba w pieczeniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać. Bardzo proste przygotowanie i nie ustępuje w smaku innym piernikom.

Ten piernik nie wymaga, aby był zrobiony wcześniej. Możesz go wykonać dzień lub dwa wcześniej oraz na ostatnią chwilę.

Błyskawiczny piernik z odrobiną powideł i polewą czekoladową jest wilgotny, puszysty i mocno korzenny. Doskonale sprawdzi się do przełożenia powidłami, marcepanem lub inną ulubioną masą. Do środka możesz dodać również posiekane bakalie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.

błyskawiczny piernik

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka, temp. pokojowa
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • suszone śliwki do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, sodą, proszkiem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier, olej, mleko, jajko oraz powidła i miksujemy do połączenia. Wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do keksówki o wym. 12×28 cm lub podobnej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy dokładnie i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy suszonymi śliwkami.

piernik piernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Łatwy,tani,szybo sie go robi no i PYSZNYYYY, napewno bedzie moin dyzurnym plackiem🌹🤭🤗

  2. Bardzo smaczny piernik i rzeczywiście błyskawiczny w przygotowaniu. Ja przełożyłam go powidłami, nie zrobiłam też polewy bo nie miałam czasu. Wszystkim smakował, zagości napewno nie raz na moim stole.

  3. Ciasto wyszło super, dokładnie jak na zdjęciu, bardzo szybkie, proste i smaczne, każdy sobie poradzi z tym przepisem, bardzo dziękuję!

  4. Przepyszny robje już tylko z tego przepisu.

  5. Przymierzam się do upieczenia tego piernika. Piekłam już piernik marchewkowy, był bardzo dobry, udany. Spróbuję innego, bo wszystkie przepisy z tego bloga są wspaniałe.

  6. Dzień dobry :) jak długo można przechowywać piernik w lodówce przed Świętami? Wytrzyma 4 dni?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  7. Upiekłam, wyszedł przepyszny :) zamiast powideł dodałam dżem wiśniowy.
    Już nie kupię gotowego piernika na Święta ;)

  8. Tryb pieczenia: góra -dół czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Aleksandra says:

    Piernik wychodzi przeeepyszny i rzeczywiście jest błyskawiczny i zawsze wychodzi. Nasza rodzinka się nim zajada i robię go juz chyba z 4 raz ???? Dziękuję za przepis ????

  10. Czy składniki muszą miec temperaturę pokojową ?

    1. aneta Autor says:

      Tylko te, które są wypisane w liście składników

  11. Katarzyna Kaka says:

    Witam, czy piernik będzie równie dobry jeśli pominę powidła a dodam śliwki suszone?? Pozdrawiam.

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  12. Mieszkam za granicą i tutaj nie mamy prawie wyboru mąki:( czy zwykła pszenna się nada? A co zamiast krupczatki? Uzupełnić jej brak mąką pszenną?

    1. aneta Autor says:

      Dodaj po prostu tortowa :)

    2. Witam,

      Czy zastepujac krupczatke maka tortiwa w sumie nalezy dac jej 2 szklanki?
      Pozdrawiam

    3. aneta Autor says:

      Tak

  13. Czy zamiast powideł śliwkowych można dać dżem z pomarańczy ze skórką pomarańczową lub dżem z fig? Czy jednak muszą być powidła a nie dżem?

    1. aneta Autor says:

      Mogą być :)

  14. Czy ciasto po upieczeniu trzeba przechowywać w lodówce ?

    1. aneta Autor says:

      Może być zawiniete w temp. pokojowej

  15. Karmel-itka says:

    Wygląda na bardzo wilgotny! Takie lubię najbardziej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x