Bardzo prosty przepis na budyniowe ciasto z truskawkami. Przepyszne ciasto o lekko piaskowej konsystencji. Doskonale sprawdzi się w sezonie na truskawki lub z innymi owocami.
Ciasto jest leciutkie, wilgotne i można je zabrać na piknik, spotkanie przy grillu lub rodzinne uroczystości.
W przypadku ciast ucieranych ważne, aby składniki były w tej samej temperaturze. Nie miksujemy zbyt długo, im dłużej będziesz mieszać tym ciasto będzie cięższe i może być zakalcowate.
Do tego ciasta będą pasowały nie tylko truskawki, ale w sezonie mogą być maliny, jagody lub cząstki brzoskwini.
Budyniowe ciasto z truskawkami to świetny sposób na prosty i szybki deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
BUDYNIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy, proszek
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1/4 szklanki mleka
- ok. 400-500 g truskawek, świeżych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Masło miksujemy razem z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mleko i przesiane składniki. Wykładamy do formy o wym. 24×24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Rozumie, że w przepisie chodzi o dwie i pół szklanki mąki?
tak :)
Bardzo dobre, ja akurat zrobiłam z mrożonymi jagodami i wyszło 🙂
Super ♥️ budyń bez cukru? Czy wersja z cukrem? ????
bez :)
Pyszne