Błyskawiczny w przygotowaniu sernik gotowany z truskawkami na herbatnikach z galaretką. Przepyszny deser w letni czas kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
Warstwa serowa jest słodziutka, lekko kremowa i delikatna. Jeśli używasz twarogu półtłustego konsystencja będzie bardziej zwarta, natomiast deser wykonany na twarogu z wiaderka będzie bardziej lekki.
Deser przekładamy maślanymi herbatnikami, a na wierzch dałam galaretkę truskawkową z zatopionymi owocami.
Z czasem pod wpływem warstwy serowej herbatniki miękną i dają się ładnie kroić na równe kawałki.
Sernik gotowany z truskawkami jest tak samo prosty w wykonaniu jak ten wykonany na zimno. Sprawdzi się idealne na letni deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 500-600 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło rozpuszczamy razem z cukrem oraz wanilią. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Jajka przez chwilę miksujemy, następnie cały czas mieszając dodajemy do masy serowej.
Budynie przesiewamy do mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do masy serowej i mieszamy, aż do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wykładamy połowę masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie ponownie masa serowa i herbatniki. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Na herbatniki wykładamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Zrobilam pierwszy raz. Polecam dodac wiecej budyniu niz w przepisie. Slabo sie kroi. A tak polecam
Czy taki sernik będzie ok na imprezę? Pokrojony na stół na kilka godzin?
jeśli nie w ciepłym pomieszczeniu to tak :)
Robiłam już kilka razy sernik z tego przepisu i na początku wszystko było ok. Natomiast 2 ostatnie razy sernik rozpływał się już przy próbie krojenia. Co może być tego powodem? Wydaje mi się, że przed wlaniem galaretki masa serowa była twarda, a dopiero pod wpływem np. ciężaru galaretki wszystko się rozpłynęło.
Jeśli używałaś sera z wiaderka to może to być jego wina. Jakoś od świąt wielkanocnych bieżącego roku zauważyłam, że coś jest nie tak z tymi wiaderkowymi serami :/