Znajdź swój przepis

Sernik gotowany z truskawkami

14 czerwca, 2019

Błyskawiczny w przygotowaniu sernik gotowany z truskawkami na herbatnikach z galaretką. Przepyszny deser w letni czas kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Warstwa serowa jest słodziutka, lekko kremowa i delikatna. Jeśli używasz twarogu półtłustego konsystencja będzie bardziej zwarta, natomiast deser wykonany na twarogu z wiaderka będzie bardziej lekki.

Deser przekładamy maślanymi herbatnikami, a na wierzch dałam galaretkę truskawkową z zatopionymi owocami.

Z czasem pod wpływem warstwy serowej herbatniki miękną i dają się ładnie kroić na równe kawałki.

REKLAMA:

Sernik gotowany z truskawkami jest tak samo prosty w wykonaniu jak ten wykonany na zimno. Sprawdzi się idealne na letni deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

sernik gotowany

SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, maślanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 500-600 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Masło rozpuszczamy razem z cukrem oraz wanilią. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Jajka przez chwilę miksujemy, następnie cały czas mieszając dodajemy do masy serowej.
Budynie przesiewamy do mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do masy serowej i mieszamy, aż do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wykładamy połowę masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie ponownie masa serowa i herbatniki. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Na herbatniki wykładamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

sernik gotowany sernik gotowany

sernik gotowany

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobilam pierwszy raz. Polecam dodac wiecej budyniu niz w przepisie. Slabo sie kroi. A tak polecam

  2. Czy taki sernik będzie ok na imprezę? Pokrojony na stół na kilka godzin?

    1. aneta Autor says:

      jeśli nie w ciepłym pomieszczeniu to tak :)

  3. Robiłam już kilka razy sernik z tego przepisu i na początku wszystko było ok. Natomiast 2 ostatnie razy sernik rozpływał się już przy próbie krojenia. Co może być tego powodem? Wydaje mi się, że przed wlaniem galaretki masa serowa była twarda, a dopiero pod wpływem np. ciężaru galaretki wszystko się rozpłynęło.

    1. Jeśli używałaś sera z wiaderka to może to być jego wina. Jakoś od świąt wielkanocnych bieżącego roku zauważyłam, że coś jest nie tak z tymi wiaderkowymi serami :/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij