Błyskawiczny w przygotowaniu sernik gotowany z truskawkami na herbatnikach z galaretką. Przepyszny deser w letni czas kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
Warstwa serowa jest słodziutka, lekko kremowa i delikatna. Jeśli używasz twarogu półtłustego konsystencja będzie bardziej zwarta, natomiast deser wykonany na twarogu z wiaderka będzie bardziej lekki.
Deser przekładamy maślanymi herbatnikami, a na wierzch dałam galaretkę truskawkową z zatopionymi owocami.
Z czasem pod wpływem warstwy serowej herbatniki miękną i dają się ładnie kroić na równe kawałki.
Sernik gotowany z truskawkami jest tak samo prosty w wykonaniu jak ten wykonany na zimno. Sprawdzi się idealne na letni deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 500-600 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło
rozpuszczamy
razem
z
cukrem
oraz
wanilią.
Następnie
dodajemy
twaróg
i
dokładnie
mieszamy
do
połączenia.
Zdejmujemy
z
ognia
i
odstawiamy.
Jajka
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
cały
czas
mieszając
dodajemy
do
masy
serowej.
Budynie
przesiewamy
do
mleka
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wlewamy
do
masy
serowej
i
mieszamy,
aż
do
zagotowania.
Odstawiamy
na
chwilę
do
przestudzenia.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Na
dnie
układamy
herbatniki
i
wykładamy
połowę
masy
serowej,
przykrywamy
kolejną
warstwą
herbatników.
Następnie
ponownie
masa
serowa
i
herbatniki.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia
i
na
czas
przygotowania
galaretki
wkładamy
do
lodówki.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Na
herbatniki
wykładamy
kawałki
truskawek
i
zalewamy
tężejącą
galaretką.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Czy taki sernik będzie ok na imprezę? Pokrojony na stół na kilka godzin?
jeśli nie w ciepłym pomieszczeniu to tak
Robiłam już kilka razy sernik z tego przepisu i na początku wszystko było ok. Natomiast 2 ostatnie razy sernik rozpływał się już przy próbie krojenia. Co może być tego powodem? Wydaje mi się, że przed wlaniem galaretki masa serowa była twarda, a dopiero pod wpływem np. ciężaru galaretki wszystko się rozpłynęło.
Jeśli używałaś sera z wiaderka to może to być jego wina. Jakoś od świąt wielkanocnych bieżącego roku zauważyłam, że coś jest nie tak z tymi wiaderkowymi serami :/