Znajdź swój przepis

Sernik z kokosową bezą – przepis

19 marca, 2014

Bardzo delikatny i puszysty sernik. Smak idealny na wiosnę ponieważ dodatek soku z cytryny i skórki nadaje mu świeżości. Sernik w konsystencji nie jest bardzo zwarty i ciężki, jest to jeden z lżejszych wypieków. Wspaniały na Wielkanoc lub inne święta. Dodatek dżemu lub marmolady może być pominięty lub zastąpiony innym gęstym kremem. Beza nadaje sernikowi wspaniałego kokosowego posmaku. Inspiracja: cincin. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g kwaśnego dżemu lub marmolady, zmiksowanych

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 600 g twarogu, mielonego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 2 białka
  • 50 g cukru
  • 50 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i szybko zagniatamy ciasto ( możemy użyć malaksera ). Dno zwykłej tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam szklanej z silikonowymi brzegami ) i wysypujemy powstałe, dosyć sypkie ciasto delikatnie je ugniatając, aby utworzyć równą powierzchnię. Wykładamy zmiksowany dżem lub marmoladę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 10 min.

Mielony twaróg miksujemy razem ze śmietaną, cukrem pudrem ( wcześniej przesianym ). Następnie dodajemy stopniowo jajka, żółtka oraz skórkę z cytryny i sok, cały czas miksując. Masę wykładamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 30 min. w temp. 170 C ( 160 C termoobieg ). Wierzch ciasta powinien być lekko zarumieniony, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu możemy wyłożyć na górę folię aluminiową. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Po 30 min. sernik wyciągamy i wykładamy na wierzch białka oraz oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na 15 min do piekarnika i pieczemy w temp. 150 C ( 140 termoobieg ). Po tym czasie obniżamy temp. o 20 C i podpiekamy przez 20-25 min, aż wiórki będą zarumienione. Po upieczeniu przez 15 min nie otwieramy drzwiczek piekarnika, dopiero po określonym czasie lekko je uchylamy i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc i podawać następnego dnia. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x