Pyszna i zdrowa przekąska. Dodatek czosnku, który jest znany z właściwości antybakteryjnych oraz pietruszki, czyli moc witaminy C sprawia, że możemy sobie pozwolić na taki dodatek pomiędzy posiłkami. Supełki są kruche, chrupiące o lekko słonej powłoce. Polecam je zjeść tego samego dnia po upieczeniu. Inspiracja: seasonsandsuppers. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 1 blaszka supełków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
DODATKOWO:
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- pół szklanki świeżej pietruszki
Suche drożdże mieszamy z cukrem w 1/4 ciepłej wody, odstawiamy na 5 min. ( używając do ciasta świeżych drożdży musimy wykonać rozczyn ). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszankę z drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie w strukturze. Miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia.
Czosnek, sól, oraz oliwę przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż czosnek będzie mocno rozdrobniony. Następnie dodajemy pietruszkę i chwilę miksujemy.
Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto na kawałek o wym. 25×25 cm. Następnie wycinamy pasy o szerokości 5 cm i długości 12 cm. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami i zawijamy jak supełek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 18 min do zarumienienia. Następnie wyciągamy i smarujemy wierzch mieszaniną czosnkowo -pietruszkową, ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez ok. 5 min. Smacznego.