Znajdź swój przepis

Czosnkowe supełki ( garlic knots ) – przepis

17 marca, 2014

 Pyszna i zdrowa przekąska. Dodatek czosnku, który jest znany z właściwości antybakteryjnych oraz pietruszki, czyli moc witaminy C sprawia, że możemy sobie pozwolić na taki dodatek pomiędzy posiłkami. Supełki są kruche, chrupiące o lekko słonej powłoce. Polecam je zjeść tego samego dnia po upieczeniu. Inspiracja: seasonsandsuppers. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka supełków

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

 

REKLAMA:

DODATKOWO:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki świeżej pietruszki

 

REKLAMA:

Suche drożdże mieszamy z cukrem w 1/4 ciepłej wody, odstawiamy na 5 min. ( używając do ciasta świeżych drożdży musimy wykonać rozczyn ). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszankę z drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie w strukturze. Miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia.

Czosnek, sól, oraz oliwę przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż czosnek będzie mocno rozdrobniony. Następnie dodajemy pietruszkę i chwilę miksujemy.

Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto na kawałek o wym. 25×25 cm. Następnie wycinamy pasy o szerokości 5 cm i długości 12 cm. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami i zawijamy jak supełek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 18 min do zarumienienia. Następnie wyciągamy i smarujemy wierzch mieszaniną czosnkowo -pietruszkową, ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez ok. 5 min. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij