Tarte placki ziemniaczane, które są równie pyszne jak klasyczne. Mega chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Doskonałe w sezonie na młode ziemniaczki.
Tarte placki ziemniaczane najlepiej smakują prostu z patelni. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu np. mięsa lub mogą być podawane z sosem pieczarkowym. Z tego przepisu placki mogą być przygotowane do placka po węgiersku.
Placuszki ziemniaczane ścierane na tarte o grubych oczkach są szybsze w przygotowaniu i nie mniej smaczne. Od kiedy poznałam ten sposób na placki jedynie takie robię latem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.
REKLAMA:
TARTE PLACKI ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz placków
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
DODATKOWO:
olej np. rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie odlewamy sok z ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.