Znajdź swój przepis

Tarte placki ziemniaczane

6 lipca, 2022

Tarte placki ziemniaczane, które są równie pyszne jak klasyczne. Mega chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Doskonałe w sezonie na młode ziemniaczki.

Tarte placki ziemniaczane najlepiej smakują prostu z patelni. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu np. mięsa lub mogą być podawane z sosem pieczarkowym. Z tego przepisu placki mogą być przygotowane do placka po węgiersku.

Placuszki ziemniaczane ścierane na tarte o grubych oczkach są szybsze w przygotowaniu i nie mniej smaczne. Od kiedy poznałam ten sposób na placki jedynie takie robię latem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.

placki-ziemniaczane

TARTE PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placków

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

DODATKOWO:

olej np. rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie odlewamy sok z ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

placki-ziemniaczane

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x