Lekkie pulpeciki w sosie z warzywami będą idealna na szybki obiad dla dzieci i nie tylko. Zdrowe, pyszne i delikatne w smaku pulpety.
Pulpeciki możesz podawać z kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub makaronem. Uwielbiam je z ogórkiem kiszonym, ale smaczne będą także z sezonowymi surówkami.
Pulpeciki w sosie z warzywami to doskonały pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pulpety.
REKLAMA:
PULPECIKI W SOSIE Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 porcje
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej, cielęcego, z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szklanka mleka
SOS
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/4 małego selera
- 1 liść laurowy
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 500 ml bulionu
- 1/2 szklanki śmietanki do sosów 18%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Czerstwą bułeczkę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i z 2 łyżkami oleju lub masła podsmażamy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Mocno odciśniętą bułeczkę dodajemy do mięsa razem z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkiem. Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, aż do powstania jednolitej konsystencji. Można też przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zwilżonymi rękami formujemy nieduże pulpety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ok. 10 – 15 minut. Wlewamy śmietankę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koperek lub natkę pietruszki. Gotujemy ok. 5 minut.