Pulpety w sosie koperkowym to przepis na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety są delikatne w lekkim sosie z dodatkiem koperku.
Pulpeciki będą świetnym pomysłem na obiad dla dzieci. Doskonale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Do pulpetów pasuje ogórek kiszony, buraczki lub surówka z kapusty pekińskiej.
ZOBACZ PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE.
PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 15 – 17 pulpetów
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 – 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku
SOS KOPERKOWY
- 800 ml bulionu lub rosołu
- 1/4 szklanki śmietanki 18% do sosów
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 1/2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól oraz pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Do mięsa dodajemy startą cebulkę na tarce o dużych oczkach oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa razem z przyprawami. Dokładnie mieszamy i formujemy dłońmi nieduże kulki (dłonie moczmy co jakiś czas wodzie wtedy pulpety nie będą się kleiły), następnie obtaczamy w mące. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy pulpeciki przez kilka minut z każdej strony. Następnie w garnuszku podgrzewamy bulion razem z listami i kulkami ziela angielskiego. Dodajemy pulpety razem ze startą marchewką i pietruszką na dużych oczkach tarki. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu razem ze śmietanką i chwilkę podgrzewamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy drobno posiekany koperek.