Znajdź swój przepis

Pulpety w sosie koperkowym

25 kwietnia, 2023

Pulpety w sosie koperkowym to przepis na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety są delikatne w lekkim sosie z dodatkiem koperku.

Pulpeciki będą świetnym pomysłem na obiad dla dzieci. Doskonale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Do pulpetów pasuje ogórek kiszony, buraczki lub surówka z kapusty pekińskiej.

ZOBACZ PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE.

pulpety w sosie koperkowym

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 15 – 17 pulpetów

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku

SOS KOPERKOWY

  • 800 ml bulionu lub rosołu
  • 1/4 szklanki śmietanki 18% do sosów
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól oraz pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Do mięsa dodajemy startą cebulkę na tarce o dużych oczkach oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa razem z przyprawami. Dokładnie mieszamy i formujemy dłońmi nieduże kulki (dłonie moczmy co jakiś czas wodzie wtedy pulpety nie będą się kleiły), następnie obtaczamy w mące. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy pulpeciki przez kilka minut z każdej strony. Następnie w garnuszku podgrzewamy bulion razem z listami i kulkami ziela angielskiego. Dodajemy pulpety razem ze startą marchewką i pietruszką na dużych oczkach tarki. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu razem ze śmietanką i chwilkę podgrzewamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy drobno posiekany koperek.

pulpety w sosie koperkowym
pulpety w sosie koperkowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x