Kremówka na gofrach to przepyszne ciasto bez pieczenia z lekkim kremem śmietankowym. Prosty przepis, kilka składników bez użycia piekarnika.
Gofry do ciasta mogą być już gotowe lub wykonane w domu. Uwielbiam połączenie gofrów z kremem mascarpone.
Gofry są słodziutkie, natomiast krem jest delikatny i lekko mleczny, dzięki dodaniu mleka w proszku.
Ciasto jest błyskawiczne do wykonania, idealne dla osób, które chcą szybko przygotować pyszny deser.
ZOBACZ WIĘCEJ:

KREMÓWKA NA GOFRACH
SKŁADNIKI:
- gofry gotowe lub domowe 2 opakowania po ok. 250 g
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 6 /7 łyżek cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy na dnie gofry.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na gofry, następnie przykrywamy kolejną warstwą gofrów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
