Znajdź swój przepis

Kremówka na gofrach

21 kwietnia, 2023

Kremówka na gofrach to przepyszne ciasto bez pieczenia z lekkim kremem śmietankowym. Prosty przepis, kilka składników bez użycia piekarnika.

Gofry do ciasta mogą być już gotowe lub wykonane w domu. Uwielbiam połączenie gofrów z kremem mascarpone.

Gofry są słodziutkie, natomiast krem jest delikatny i lekko mleczny, dzięki dodaniu mleka w proszku.

Ciasto jest błyskawiczne do wykonania, idealne dla osób, które chcą szybko przygotować pyszny deser.

ZOBACZ WIĘCEJ:

KREMÓWKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM

CIASTO NAPOLEON BEZ PIECZENIA

kremówka na gofrach

KREMÓWKA NA GOFRACH

SKŁADNIKI:

  • gofry gotowe lub domowe 2 opakowania po ok. 250 g
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 /7 łyżek cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy na dnie gofry.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na gofry, następnie przykrywamy kolejną warstwą gofrów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

kremówka na gofrach

Dołącz do dyskusji

  1. Bożena says:

    Czy do tego ciasta mleko w proszku można czymś innym zastąpić?

    1. Może być śnieżka :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij