Kremówka na gofrach to przepyszne ciasto bez pieczenia z lekkim kremem śmietankowym. Prosty przepis, kilka składników bez użycia piekarnika.
Gofry do ciasta mogą być już gotowe lub wykonane w domu. Uwielbiam połączenie gofrów z kremem mascarpone.
Gofry są słodziutkie, natomiast krem jest delikatny i lekko mleczny, dzięki dodaniu mleka w proszku.
Ciasto jest błyskawiczne do wykonania, idealne dla osób, które chcą szybko przygotować pyszny deser.
ZOBACZ WIĘCEJ:
KREMÓWKA NA GOFRACH
SKŁADNIKI:
- gofry gotowe lub domowe 2 opakowania po ok. 250 g
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 6 /7 łyżek cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy na dnie gofry.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na gofry, następnie przykrywamy kolejną warstwą gofrów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Czy do tego ciasta mleko w proszku można czymś innym zastąpić?
Może być śnieżka :)